open-navfaktor-logo
search
Dan državnosti
Džaferović: Vjerujem da će doći dan kada će se 25. novembar slaviti na cijeloj teritoriji BiH
Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, Džaferović je podsjetio da je on jedan od onih koji je želio da se vlast na svim nivoima formira odmah nakon Općih izbora kako bi se bavili reformama, ekonomijom i ostalim važnim pitanjima
25.11.2019. u 09:06
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je uoči svečanog podizanja zastave države Bosne i Hercegovine uputio čestitku svim građanima naše zemlje povodom Dana državnosti BiH.

Džaferović je ukazao da se današnji datum u nekim dijelovima BiH ne doživljava kao praznik, ali da je BiH do sada odnijela mnoge pobjede, te da će tako i ovu.

- Ja vjerujem da će vrlo brzo doći dan kada će se na cijeloj teritoriji BiH obilježavati 25. novembar kao Dan državnosti. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj historiji BiH, ovo je dan kada je obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te promovirana ravnopravnost svih naroda i građana – poručio je Džaferović.

Podsjetio je da se borba za ravnopravnost vodi i danas, te da neće biti dobro sve dok se svakom čovjeku u cijeloj državi ne osiguraju jednaka prava, bez obzira gdje on živio.

- Posebnu odgovornost u tome imaju političari, naročito u izjavama koje daju u javnost. Mi smo prije dan ili dva svjedočili jednoj vrlo ružnoj, anticivilizacijskoj izjavi, koja je otprilike glasila da je BiH zajednička, a da je RS samo srpska. To je prvo netačna izjava, a onda je necivilizacijska. To je izjava koja opravdava postojeću i opravdava nove diskriminacije unutar BiH – izjavio je Džaferović.

Pojasnio je da svi dijelovi BiH pripadaju svim njenim građanima, bez obzira gdje se nalaze, te da je to jedino moguće i da će tako biti.

Govoreći o aktuelnim političkim dešavanjima, Džaferović je podsjetio da je on jedan od onih koji je želio da se vlast na svim nivoima formira odmah nakon Općih izbora kako bi se bavili reformama, ekonomijom i ostalim važnim pitanjima.

- Mi smo prije nekoliko dana u Predsjedništvu BiH postigli sporazum oko jednog vrlo važnog pitanja. Taj sporazum je na tragu vladavine prava, on poštuje postojeće zakone, postojeće odluke i postojeće strategije. Taj sporazum prihvata NATO savez, što je u svemu ovome najvažnije i taj sporazum omogućava da se deblokira proces formiranja vlasti na državnom nivou – kazao je Džaferović.

Napomenuo je da, kada su političari i politike u pitanju, nema pobjednika, ali da su pobjednici svi građani.

- Za BiH se moramo boriti stalno. Moramo u tome biti uporni i moramo biti strpljivi i nikada od toga nećemo odustati. To moraju da znaju ove retrogradne snage. Mi se nikada nećemo umoriti u borbi za cjelovitu i demokratsku BiH i neka odustanu od tih sovjih retrogradnih ciljeva jer ti ciljevi nemaju budućnost. Samo bespotrebno gubimo vrijeme – zaključio je Džaferović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.