open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Džemić na suđenju za kineske respiratore: Sprava je dobra, ima međunarodne papire
Svjedočenjem Zijada Džemića, direktora Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje u predmetu Respiratori.
01.04.2022. u 18:28
get url
text

Svjedok je u uvodnom predstavljanju naveo da je, osim što je direktor Instituta, on i univerzitetski profesor, da je izdao knjige i radove na temu kontrole medicinskih instrumenata, te da je bio ili je i dalje član član evropskih tijela za mjeriteljstvo i usklađenost medicinskih sredstava sa zakonodavstvom.

Džemić je, svjedočeći na poziv odbrane premijera Federacije BiH Fadila Novalića, danas u sudnici govorio o mišljenjima koje je Instiut za mjeriteljstvo dao o nabavljenim kineskim respiratorima ACM 812 A.

Prvo mišljenje, kako je pojasnio svjedok, dali su po zahtjevu Parlamenta Federacije BiH, odnosno Odbora za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora, a drugo mišljenje su dali na osnovu rješenja koje je Federalnoj upravi civilne zaštite dostavljeno od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kojim im je, kako je naveo svjedok, naređeno da pribave mišljenje Instituta. 

Kazao je da su nakon što su dobili svu prateću dokumentaciju utvrdili da se proizvođač respiratora ACM 812 A više od 30 godina bavi time, da je to najstarija i najrespektabilnija firma koja se osim proizvodnbje medicinskih sredstava bavi i svemirskim programom. 

Kada su od Federalne uprave civilne zaštite dobili i specifikaciju uređaja, utvrdili su da, za razliku od dokumentacije koja im je prvobitno dostavljena u kojoj su navedena dva neinvazivna i dva invazivna moda, utvrdili su da tih modova ima više, šest ili osam. 

Na pitanje braniteljice je li ovaj instrument imao invazivne modove, kazao je da je proizvođač u uputstvu nabrojao modove ventilacije koji su isključivo invazivni ili isključivo neinvazivni, te da je imao više invazivnih nego neinvazivnih modova. 

Potvrdio je i da je proizvođač imao certifikat usklađenosti sa direktivom EU 93/42 / EEC i da može plasirati svoje proizvode pokrivene certifikatom u zemlje EU, kao i one koje priznaju oznaku CE, a u koje spada i BiH.

Kazao je da je proizvođač tipski ispitao instrumente, nakon čega je angažirao renomiranu firmu TÜV Rheinland LGA Products GmbH iz Njemačke koja im je izdala taj certifikat.

Kazao je da je na osnovu dokumentacije utvrđeno da respiratori ACM 812 A spadaju u klasu IIb, te da su mogu koristiti i kao invazivni i neinvazivni. 

Potvrdio je navod braniteljice da su ovi respiratori bili registrirani u Srbiji još prije pojave pandemije koronavirusa, od 2019. godine i da su i tamo upisani kao klasa IIb.

Braniteljica je pitala svjedoka da li se u radu imao prilike susresti sa respiratorima klase I, na što je svjedok kazao da se "klasa I piše na pločici i da se ona odnosi na uzemljenje".

- Ne postoje respiratori klase I - kazao je Džemić. 

Džemić je potvrdio da je Agencija za lijekove nadležna za uvoz medicinskih sredstava, a da Institut obavlja određene provjere uređaja u bolnicima. Kako je naveo, laboratorija "Verlab" je bila zadužena za verifikaciju uvezenih respiratora.

Podsjetio je da prvi put, krajem 2020. respiratori nisu prošli verifikaciju, jer je pronađen sistemski kvar. Dodao je da su respiratori verifikovani prilikom druge kontrole, nakon što su serviseri otkrili u čemu je problem i taj sistemski kvar je otklonjen.

Potvrdio je navode braniteljice da respiratori ne bi mogli proći verifikaciju Verlaba da su imali greške u opsegu kisika, niti bi Verlab dao certifikat u slučaju ozbiljne mane uređaja. 

- To se vidi iz toga što prvi put nisu dali. Oni su prvi put spriječili da se nepodešeni uređaji puste u rad - kazao je Džemić. 

{$galerijaFotografija}

Džemića je braniteljica pitala da li je nakon davanja mišljenja ispitivan u Tužilaštvu BiH, na što je on odgovorio potvrdno. Braniteljica je pitala da li je ikad ranije doživo da ga nek ispituje jer je dao mišljenje odgovorio: - Ne. 

Odgovarajući na pitanja tužioca Džermina Pašića, Džemić je rekao da se Institut nije izjašnjavao na pitanje parlamentarne komisije da li su uvezeni respiratori pogodni za dugotrajno liječenje pacijenata. Pojasnio je da je Institut dao odgovor da li je sprava namijenjena za ono za šta je proizvođač rekao da jeste, a da je pitanje da li to serviser zna objasniti doktorima i da li oni to mogu shvatiti i koristiti.

- Imam osjećaj da se sudi spravi, a sprava je dobra, ima međunarodne papire - rekao je Džemić.

On je potvrdio da respiratori nisu bili upisani u registar medicinskih sredstava, ali je naveo da oko 25 posto sprava u bolnicima nije upisano. Tužilac ga je ispitivao o Izjavi o usklađenosti EC, koju su tražili od proizvođača, ali je nisu dobili.

Džemić je rekao da su je tražili formalno kako bi imali svu dokumentaciju za upis, ali da im nisu poslali, jer BiH nije članica EU.

- Sve što ne moraju, Kinezi neće ni poslati - kazao je.

Svjedok je rekao da je certifikat dovoljan za upis i tvrdi da ta izjava sigurno postoji, mada nije mogao reći kako to može znati.

Na suđenju koje je zakazano za 6. april bit će nastavljeno unakrsno ispitivanje svjedoka.

Pored Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, za spomenutu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. "Srebrena malina" Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. "Srebrena malina", te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Evo šta je nakon današnjeg ročišta kazala advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović.

Respiratori, 01.04.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.