open-navfaktor-logo
search
Kapitenka BiH
Edina Begić drugi poenter kvalifikacija za EP, među TOP 10 još jedna bh. reprezentativka
Odbojkašice Bosne i Hercegovine najuspješniji kvalifikacije u svojoj historiji, u kojima su izborile plasman na Evropsko prvenstvo, okončale su porazom od Slovenije rezultatom 3:1.
17.05.2021. u 12:40
get url
text

Pobjeda Slovenki u konačnici nije ništa poremetila, iako je vrlo lako trijumf mogao otići na stranu ekipe koju je predvodila Edina Begić, jer nijedan od četiri seta nije okončan s razlikom većom od tri poena.

Povratak kapitenke Begić, koja je zbog povrede propustila finiš prošli kvalifikacija za EP, ispostavio se kao ključan za našu selekciju.

Koliko je iskusna primačica servisa bila važna za igru našeg tima u ovom, slobodno možemo konstatovati historijskom uspjehu, potvrđuje i statistika sa zvanične internet stranice Evropske odbojkaške federacije (CEV).

Naime, iskusna primačica servisa kvalifikacije za EP okončala je kao drugi najbolji poenter netom okončanog ciklusa. Begić, koja će poslije pet godina u italijanskoj Monzi od sljedeće sezone nositi dres moskovskog Dynama, u šest mečeva osvojila je 87 poena. Efikasnija od kapitenke naše selekcije bila je tek Francuskinja Helena Cazaute, koja je odrigrala dva seta više od naše reprezentativke.

Uz ove podatke nije ni čudo da što je tim koji ima 21 titulu prvaka svoje zemlje i 11 titula prvaka Evrope odlučio angažovati najbolju bh. odbojkašicu.

Svoje mjesto među deset najboljih poentera našla i Anđelka Radišković, koja je na šest susreta osvojila 67 poena, dok je Dajani Bošković (58), koja je upisala samo četiri nastupa, nedostajao tek jedan poen da dijeli desetu poziciju s Crnogorkom Jelenom Cvijović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.