open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SBiH
Efendić: Schmidt uveo embargo na demokratiju, historijska je sramota biti dio ovakve vlasti
Semir Efendić, predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu, govorio je u emisiji "Sedam plus" na Hayatu TV o nametnutim izmjenama u Federaciji BiH, te vlasti u ovom entitetu, ali i novim imenima za ministre.
04.05.2023. u 22:54
get url
text

- Krupni su događaji pa su krupni i naši razlozi - poručio je na početku Efendić, govoreći o tome zašto ova stranka nije željela biti dio federalne vlasti.

Dalje je nastavio:

- Dejtonskim sporazumom je prepušten dio BiH Beogradu na upravljanje. A kroz zadnje dvije odluke Christiana Schmidta, drugo pola je predato Zagrebu. Napravljeno je to kroz jednu historijsku prevaru. Kada smo vidjeli da će rješenje biti "ad hoc", jednodnevno, izašli smo te nismo htjeli biti alibi.

Kako je pojasnio, bilo bi uredu da je odluka bila dugoročna.

- Ali on je smislio prevaru s dvije odluke, Dom naroda se prvi put uvodi direktno u odlučivanje. Ovo je embargo na demokratiju. Ništa više neće značiti ko će pobijediti na izborima, već će vlast biti 14 delegata koje odredi HDZ, a za nas bi bila historijska sramota biti dio ovakve vlasti - poručio je Efendić.

Od nameta nema selameta

On navodi da građani vide šta se dešava te da su zabrinuti, ali i da se sve ovo ne bi desilo da je bilo dovoljno onih koji su bili spremni ovo podržati.

- Našim partnerima je u pokušaju postao, nažalost, bliži HDZ - potcrtao je predsjednik SBiH te dodao:

- Kako je moguće da se odreknete budućnosti zbog pozicija, to treba biti pitanje.

Podsjetio je da je odluka čak bila prolongirana.

- Dok nije bilo dovoljno isaka, uzunovića, odluka nije bila donesena. Ta druga odluka je jako štetna, uvodi se Dom narod direktno u proces - dodao je on.

- Naš narod je rekao da od nameta nema selameta, a oni koji su ih doveli na vlast imat će svoje zahtjeve - naveo je Efendić.

Hrvatska politika posljednjih godina govorila samo o BiH

Kada je riječ o novoformiranoj Vladi FBiH, te premijeru Nerminu Nikšiću (SDP BiH), predsjednik SBiH poručio je da ne vjeruje da će članovi uprava javnih kompanija prihvatiti poziv da se povuku s pozicija bez procedura.

- Postoji prirodnost da je vlast dio javne uprave, ali nisam vidio na ovakav način - naveo je Efendić te podsjetio na sličnu stvar u Kantonu Sarajevo, kada je provođen moratorij na zapošljavanje, te je to uzrokovalo, kako je naveo, ovakvu situaciju u zdrastvu.

- To je kao lanac ishrane, takvim potezima je uzrokovano mnogo problema. Neka izvoli nova vlada i provodi zamjene uprava. Možda ima ljudi koji rade dobro, barem 10 posto postoji i po tome se razlikujemo od naših partnera - napomenuo je Efendić.

Na pitanje o novim imenima u Vladi FBiH, odgovorio je da ne vidi nikakav kvalitet, ništa obećavajuće.

- Posljednjih godina hrvatska politika nije radila ništa drugo nego govorila o BiH. Hrvatska diplomatija u EU ostala je bez ikakve teme, osim BiH - podcrtao je Efendić.

Sluga narodu ili sluga ambasadama

On smatra i kako je nemoguće biti na dvije strane, te da se mora izabrati da li biti sluga narodu ili sluga ambasadama.

Christian Schmidt je imenovan sa specijalnim zadatkom u našoj zemlji - rekao je Efendić.

- Isključivo se djeluje po pitanju Hrvata u FBiH. Kada je tek stigao, prvi put je sletio u Dubrovnik te je preko Mostara došao u Sarajevo, dakle, način i put kako je došao, bio je preko Mostara - napomenuo je on te dodao da je i to poruka.

Na pitanje zašto se slične odluke visokog predstavnika ne sprovode u bh. entitetu RS, Efendić je odgovorio da postoji prevelika popustljivost prema Dodiku, te je podsjetio da su SBiH i NES tražili da se prekine koalicija s njim zbog pitanja državne imovine, što se nije desilo.

- Vidjet ćemo, oni su već ušli u krizu, što je i bilo očekivano. Naš pogled na vlast je drugačiji, ne mislim da je dobro da obitavamo u vlasti i ne moramo ništa - zaključuje Efendić za Hayat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.