open-navfaktor-logo
search
Dostavila porodica
Emitovala RTCG: Agent tajne službe u Crnoj Gori videoporukom najavio samoubistvo
Bivši funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Luka Bulatović, koji je prije pet dana pronađen mrtav u iznajmljenom stanu, u podgoričkom naselju Momišići, ostavio je videoporuku kojom se obratio crnogorskoj javnosti. 
20.10.2021. u 08:22
get url
text

Televizija Crne Gore emitovala je oproštajnu videoporuku doskorašnjeg službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost.

U videoporuci Bulatović najavljuje samoubistvo i taj čin povezuje sa svojim prethodnim radom u Agenciji i odnosima u crnogorskim sigurnosnim institucijama. Istragu oko tog slučaja je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo.

Videoporuku je Televiziji Crne Gore dostavila Bulatovićeva porodica.

Između ostalog, Bulatović je rekao "da je njegov posao bio da zna, a da je zbog stvari koje nije saznao ugrozio kolege iz ANB-a i svoju porodicu".

- Skoro 30 godina svog života i rada, profesionalnog, sam svaki svoj korak napravio u najdubljem ljudskom uvjerenju da radim u skladu sa Ustavom i zakonom, u najboljem interesu građana, u najboljem interesu svojih kolega, najboljem interesu svoje porodice. Danas vidim da to nije bilo tako. Danas sam zbog toga postiđen. Danas zbog toga činim ovaj korak na koji nimalo nisam ponosan, za koji, sve one koji su me smatrali prijateljem, sve one koji su me smatrali neprijateljem, molim da mi oproste.

Pozivam vas sve da zaboravite na ovo ludilo koje se dešava posljednjih dana, mjeseci, da se dogovorite da ova zemlja, koja je beskrajno lijepa i koju beskrajno volim, svakim atomom svog života sam živio za njen prosperitet, sigurnost, nastavi da živi da u njoj i moja i vaša djeca, i djeca njihove djece i buduća pokoljenja uspješno i napredno žive. Molim vas, dragi prijatelji, oprostite mi. Neka je vječna Crna Gora! - poručio je on. 

Bulatović je smijenjen nakon što je u Crnoj Gori došlo do smjene vlasti, pošto je na čelo ANB-a imenovan Dejan Vukšić.

Nakon smjena u sektoru sigurnosti, pokrenuta je istraga u Agenciji za nacionalnu bezbjednost zbog sumnje da je vršeno protivzakonito prisluškivaje političara i novinara u Crnoj Gori. Prijave zbog nezakonitog prisluškivanja je, protiv više bivših službenika ANB, podnio aktuelni direktor Agencije Dejan Vukšić.

Bulatović je bio i član Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti koje je djelovalo u mandatu prethodne Vlade na čelu s Duškom Markovićem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.