open-navfaktor-logo
search
Liga prvaka
Englesko finale u Portu: City i Chelsea žele na krov Evrope
Finale UEFA Lige prvaka igra se večeras (21 sat) na Dragao stadionu u Portu.
29.05.2021. u 08:18
get url
text

Za "ušati pehar" borit će se rivali iz Engleske - Manchester City i Chelsea. Za Građane je ovo prvo finale, a za Plavce treće u historiji, a prvaci Evrope bili su 2012. godine.

Finalni meč prvobitno se trebao igrati u Istanbulu, ali je UEFA zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa odabrala drugog domaćina. Portugalske vlasti odobrile su da 33 posto kapaciteta stadiona, ili do 16.500 gledalaca može biti na tribinama. Oba kluba dobila su po 6.000 ulaznica, a ostatak je prodala UEFA.

Manchester City već se okitio titulom prvaka Engleske. Krasi ih napadački fudbal, ali je ove sezone i odbrana na "dotegnuta", što dokazuje i podatak da su primili samo četiri gola u 12 utakmica.

Chelsea je u posljednje dvije utakmice slavio protiv Cityja. U jednoj je tim Thomasa Tuchela izbacio Građane u polufinalu FA Cupa, a Plavci su uknjižili i jedan prvenstveni trijumf.

Pep Guardiola čeka na pehar Lige prvaka od 2011. gdoine, a trener Chelseaja je prvi čovjek koji je s dva različita kluba u dvije uzastopne sezone stigao do finala.

Pobjednik će dobiti trofej visok 73,5 centimetara i težak 7,5 kilograma.

- To možda nije umjetničko remek-djelo, ali svi u fudbalu žele ga se dočepati - rekao je kreator pehara Jurg Stadelmann.

Finale će suditi španski arbitar Antonio Miguel Mateu Lahoz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.