open-navfaktor-logo
search
Posljednja 24 sata
Entitet RS: Još 22 zaraženih koronavirusom, dvije osobe umrle
U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a u protekla 24 sata testirana su 522 laboratorijska uzorka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 22 osobe u tom bh. entitetu.
17.05.2020. u 10:51
get url
text

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.266 slučajeva koronavirusa, a ukupno su preminule 92 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona (u posljednja 24 sata jedna osoba po prijavi UKC-a RS-a i jedna žena starije životne dobi po prijavi Doma zdravlja Teslić).

Od novog koronavirusa u RS se do sada oporavilo ukupno 638 osoba, a testirano je ukupno njih 21.309. Kada su u pitanju novozaraženi, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a navode da je riječ o 13 žena i devet muškaraca. Prema mjestu prebivališta sedam inficiranih koronavirusom je iz Banje Luke, četiri osobe su iz Laktaša, po dvije osobe su iz Bosanske Gradiške i Gacka, i po jedna je iz Skender Vakufa, Čelinca, Kotor Varoši, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Modriče i Teslića.

Sedam oboljelih je hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definiranim procedurama. Ukupno 18 osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, dok su četiri zaražena navela kontakt sa pozitivnim na Covid-19. U okviru aktivnog nadzora, u protekla 24 sata testirana su 54 zdravstvena radnika iz Banje Luke, Prijedora, Bosanske Gradiške, Dervente, Doboja i Trebinja, a pozitivan test na novi koronavirus potvrđen je kod jedne medicinske sestre iz Unvirezitetskog kliničkog centra RS-a.

Također, testirana su ukupno 22 vaspitača iz dječijih vrtića u Banjoj Luci, Laktašima, Modriči i Čelincu. Novi koronavirus potvrđen je kod jednog radnika predškolske ustanove u Modriči, zbog čega će nadležne službe provesti sve potrebne epidemiološke mjere. Iz Ministarstva zdravlja RS-a navode da su testirani i radnici iz domova za starije iz Banje Luke i Bosanske Gradiške, i svi rezultati su negativni. U posljednja 24 sata testirano je i još 38 osoba iz objekata za izolaciju, i ovi rezultati rezultati testova su također negativni.

U UKC-u RS-a ukupno se liječi 79 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirana su 33 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam oboljelih. Kod tri bolesnika zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri imaju podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 10 osoba sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 23 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici u Doboju zbrinuto je 56 pacijenata sa Covid-19 oboljenjem, Prijedoru 14, Trebinju 11, Bosanskoj Gradišci šest i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri osobe.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS naveli su u saopćenju da se u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalazi 155 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, 27 je smješteno u Domu učenika u Doboju, 16 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, te dvije u Domu učenika u Bijeljini. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

Pod zdravstvenim nadzorom u RS-u trenutno su 3.784 osobe, a nadzor je završen kod njih 28.025. Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.