open-navfaktor-logo
search
U srcu Sarajeva
Erdogan svečano otvorio restauriranu Čaršijsku džamiju
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan danas je svečano otvorio džamiju imama Havadže Duraka, poznatu kao Čaršijska džamija, koju je restaurirala Generalna direkcija vakufa Republike Turske. 
27.08.2021. u 14:29
get url
text

Erdogan je pozdravio okupljene građane ispred te džamije u kojoj je klanjao džuma-namaz koji je predvodio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

- Čaršijska džamija, gdje smo klanjali džumu neka bude hairli za Sarajlije i cijeli svijet. Ova džamija je izgrađena 1527. godine, pretrpjela je požare i ratove, ali ostala je stajati. Najviše razaranja je doživjela od 1992. do 1995. godine - kazao je Erdogan.

Naglasio je da bilo mnogo posla oko restauracije, budući da su radovi počeli prije šest godina.

- Džamija je trebala biti otvorena u martu 2020. godine na noć miradža, ali morali smo obustaviti radove zbog pandemije koja je obuzela cijeli svijet - kazao je.

FOTO: FENA

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku danas otvoriti džamiju, jer su one simbol zajedništva muslimana.

- Oni koji dižu džamije i obnavljaju ih zaista vole Allaha. Od vremena poslanika Muhammeda one su centri znanja imama i kulture - poručio je Erdogan.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kazao je da danas s braćom i prijateljima, Erdoganom i članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem otvara restauriranu džamiju.

- Ona je dio graditeljstva i simbol Sarajeva. Zahvaljujem narodu Turske na obnovi džamija koje su porušene tokom rata u BiH. One su dio naše zajedničke prošlosti i budućnosti. S komšijama i pripadnicima drugih vjera želimo graditi prosperitetnu BiH. Neće nas pokolebati ružne riječi ljudi koje danas slušamo, svaka mržnja donosi najviše štete samom mrzitelju - zaključio je Kavazović.

FOTO: MINA

Tokom restuauracije, velika je pažnja je posvećena konzervaciji na zidnim dekoracijama, kaligrafskim natpisima i mobilijaru džamije, a protokol o restauraciji džamije koja je više puta obnavljana, u aprilu 2017. potpisali su predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

U prethodnom periodu urađeni su istraživački radovi, potom oslikavanje džamije i kompletno vanjsko uređenje koje je obuhvatilo i sanaciju potoka koji prolazi pored džamije, sanaciju munare, zidova džamije, haremskog zida, sofe, kao i otvaranje još jedne kapije koja je postojala za ulaz u harem džamije.

Vrijednost projekta je iznosio više od milion KM, a realiziran je u saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, Muftijstvom sarajevskim i Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo.

Imam Havadža Durak, po kojem ona i danas nosi ime, izgradio je džamiju s drvenom kupolom u srcu stare trgovačke jezgre na Baščaršiji 1528. godine, ali je ta kupola uništena 1697. godine kada je austrougarski princ Eugen Savojski do temelja spalio Sarajevo.

FOTO: MUHIDIN ŽIVOJEVIĆ

Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2006. godine ta džamija je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. Za vrijeme rata od 1992.-1995. godine, bila je teže oštećena.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je odmah po dolasku u Sarajevo posjetio mezar prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, zgradu Rijaseta Islamske zajednice koja je u izgradnji, a u poslijepodnevnim satima planirano je da održi sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.