open-navfaktor-logo
search
Dan nezavisnosti
Eric Nelson: Današnji praznik je prilika i da proslavimo 25 godina partnerstva Amerike i BiH
Sjedinjene Američke Države danas obilježavaju 245. godišnjicu nezavisnosti, a tim povodom građanima naše zemlje obratio se ambasador SAD u BiH Eric Nelson.
04.07.2021. u 18:51
get url
text

- Dobar dan i hvala vam što ste se pridružili našoj proslavi četvrtog jula. Danas se širom SAD proslavlja rođendan Sjedinjenih Američkih Država i naš postojani napredak kao nacije u proteklih 245 godina.

Ovdje u Bosni i Hercegovini, današnji praznik je prilika i da proslavimo 25 godina našeg partnerstva. Ove godine obilježavamo važan trenutak u odnosima između SAD i BiH - 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) počela pružati pomoć BiH. U prvim godinama poslije rata, ta pomoć bila je usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje privrede.

I već 25 godina ulažemo u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona - poručio je Nelson u videu koji je prikazan na zvaničnoj Facebook stranici američke ambasade u BiH.

U nastavku obraćanja je istakao da USAID svake sedmice putem društvenih mreža promoviše heroje BiH.

- Ovi heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID za izgradnju jače, prosperitetnije demokratije u BiH. Njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i pomirenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugo podsjećaju nas na napredak koji je postignut.

Njihove su priče utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji postoje u evro-atlantskoj zajednici. Nadam se da će te priče o prevazilaženju velikih prepreka biti inspiracija narednim generacijama da očekuju bolju budućnost i dovrše posao na njenoj izgradnji. Sastajem se sa mnogim mladim ljudima spremnim da se nose sa ovim izazovom.

Posvećeni su oslobađanju od podjela iz prošlosti i prevazilaženju etničkih, vjerskih, rodnih, polnih i ostalih razlika da bi zajedno radili na boljoj budućnosti ove zemlje. Kroz pružanje naše pomoći, mi nastavljamo ulagati u buduće generacije i zato ćemo večeras čuti glas mladih – rekao je ambasador SAD u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.