open-navfaktor-logo
search
A Hidden Life
Ermin Sijamija: Stvari koje sam naučio od Terrencea Malicka pamtit ću cijeli život
U filmu, "A Hidden Life", slavnog američkog reditelja Terrencea Malicka, za koji potpisuje i scenarij, pojavljuje se i bh. glumac Ermin Sijamija.
26.01.2020. u 20:49
get url
text
Sijamija sa kolegama: Fotografija sa seta
Sijamija sa kolegama: Fotografija sa seta

Film je trenutno na repertoarima bh. kina, a donosi istinitu priču o Austrijancu, Franzu Jagerstatteru, koji se tokom Drugog svjetskog borio protiv nacističke Njemačke, zbog čega je i pogubljen u 36. godini života.

Film je u maju prošle godine svjetsku premijeru zabilježio na prestižnom Cannes Film Festivalu, a na najpopularnijoj filmskoj internet stranici IMDb ocijenjen je visokom 7,7 ocjenom. Sniman je prije tri godine u Austriji i Njemačkoj, a zanimljivo je da je reditelj Terrence u njega uložio vlastiti novac, kako bi značajnu historijsku priču učinio bezvremenom, zbog poruke koju nosi, i borbe pojedinca protiv zla zbog kojeg su stradale mase ljudi.

Zanimljivo je i da je Terrence već davno izrazio želju da sarađuje sa Erminom Sijamijom, o čemu je javnost obavijestila njegova agentica Anila Gajević, pa iako nisu očekivali da će poziv stići, ipak se dogodio. A kako je bilo na snimanju, o susretu sa rediteljem, atmosferi sa seta, govorio je Sijamija za Faktor.

- Prije nego sam krenuo na snimanje čitao sam na internetu šta glumci pišu o saradnji sa Terrenceom. Bilo je raznoraznih komentara, opisivali su ga uglavnom kao monstruma, i to me je iskreno uplašilo. Putovao sam i razmišljao s kim ću se susresti, kako će to proći. I prvi susret, dogodio se na setu. Ugleda me, raširi ruke, zagrli me, izljubi i još na to doda: "Ermine, koliko sam čekao da se upoznamo". Ostao sam kao dijete šokiran. Toliko veliki čovjek da to meni kaže. On jeste ranije govorio da će me zvati da igram u nekom njegovom filmu i prvi šok je bio kad je poziv stigao jer, iskreno, mislio sam da se to neće nikada dogoditi. Iznenadio sam se kada sam čuo da tako veliki reditelj traži da sarađuje sa mnom- prisjetio se Sijamija.

Kaže da će saradnju sa Terrenceom posebno pamtiti, jer je i njegov pristup snimanju filma dosta drugačiji.

- Bilo je to za mene veliko iskustvo. Njegov pristup snimanju filma je drugačiji od onoga na koji smo navikli. On sebi daje puno prostora, posvećuje vrijeme glumcima i onima koji imaju najmanje uloge, i glavnom glumcu. Radi po sistemu improvizacije što je za film jako čudno. Bilo je zanimljivo raditi sa njim, razgovarati sa njim, bilo je zanimljivo slušati neke njegove indikacije. Koliko mi je bilo teško raditi improvizaciju na filmu, bilo mi je zanimljivo jer sam puno više vremena provodio sa njim, puno više je bilo nekog direktnog kontakta, razgovora. Iako to da se razumijemo nije neka velika uloga u filmu, ali vrijeme provedeno sa njim za mene je stvarno dragocjeno, što se tiče samog zanata, samog mog posla. Par stvari koje sam naučio od njega pamtit ću cijeli život. Zbog toga mi je bilo dragocjeno i samim tim da se nađete pored tako velikog čovjeka koji je radio fenomenalne filmove, koji će ući u historiju filmske umjetnosti, velika je stvar. Da sam samo kafu popio sa njim za mene bi bilo veliko, a provesti četiri dana snimanja sa takvim čovjekom je golemo- iskren je Sijamija.

U filmu je odigrao ulogu zatvorenika, a Terrence je od njega tražio da govori bosanski jezik.

- Tražio je da u filmu govorim bosanski uz malu kombinaciju engleskog, zapravo da miješam jezike, da improvizujem. Mislio sam da ništa od toga neće ostati u filmu, ali jeste. Na kraju mi je rekao: "Pozvao sam te da se upoznamo, pa ćemo nekad u budućnosti sarađivati na nečemu drugom". Nisam mu u to povjerovao, ali nema veze- dodaje kroz smijeh Sijamija.

Set je dijelio sa kolegama iz Gruzije i Italije. Zajedno, sa glavnim likom, austrijskim glumcem Augustom Diehlom, koji je utjelovio Franza Jagerstattera, snimali su u zatvorskoj ćeliji i dvorištu, koja je, tvrdi Sijamija, zaista postojala u Drugom svjetskom ratu. Snimali su na autentičnoj lokaciji.

- Drago mi je da sam imao priliku upoznati sjajne glumce, posebno Augusta koji je odigrao glavnu ulogu. Na pauzama snimanja, ispričao mi je nešto vrlo zanimljivo, što mu je zapravo i pomoglo da se na neki način pripremi za ulogu u ovom filmu. On je '94. godine, kada je bio student, sa svojim prijateljima skupljao pare u Austriji i Njemačkoj, da bi doveli jedan kamion humanitarne pomoći u tada ratno Sarajevo. Sami su prošli kroz sve linije, sve barikade, carine i sve nedaće koje su ih snašle na putu- istakao je Sijamija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.