open-navfaktor-logo
search
Analiza
Etiketiranjem kao "izdajnika" žele spriječiti njegovu kandidaturu: Zašto se "Trojka" boji pobjede Izetbegovića
Na prvu bi se reklo "ničim izazvano", ali kada se detaljnije analizira vrijeme, kontekst, izjave ključnih aktera, više je nego jasno da Nevenku Tromp-Vrkić nije Narod i pravda bez razloga baš sad predložio i izabrao za počasnu građanku Kantona Sarajevo.
16.05.2022. u 20:44
get url
text
get url
text

Tromp je Odboru za počasnu građanku predložio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić uz obrazloženje "da je svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljanjem historijske dokumentacije dala namjerljiv doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjima u našoj zemlji, uspostavljanju historijskog narativa i u oblikovanju kolektivnog sjećanja".

- Čuvena je po vrlo hrabrim i otvorenim istupima u javnom prostoru - napisao je Okerić. 

VEZANI TEKST - Tromp zaslužna za "očuvanje istine o ratu": Šta bi prikupljala da nije bilo Amora, AID-a, obavještajaca...

 

O počasnoj građanki svoje su mišljenje i ne baš pohvalne stvari ovih dana napisali mnogi novinarski bardovi poput Senada Avdića, Seje Omeragića, Avde Avdića, Dženane Karup-Druško, oglasila su se i udruženja žrtava, tako da priča onih koji su je nagradili za njen "angažman", kako je samo SDA i njeni botovi protiv Tromp, pada u vodu.  

Priča o propasti revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine, od prije pet godina, paralelno za izborom Tromp tempirana je u ovdašnjoj javnosti uz ključnu poruku - Bakir Izetbegović je krvi za propast revizije, a on kao predsjednik i SDA su izdali svoj narod. 

A onda se na društvenim mrežama, gdje provodi više vremena nego li u stvarnom svijetu, oglasio prečasni, prehrabri, prepošteni i prevažni Elmedin Konaković, dojučerašnji član SDA koji je koristio svaku priliku da hvali Izetbegovića i od ove stranke uzeo više nego je to zaslužio svojim (ne)radom: 

- Ja vam izdaju svog naroda ne halalim!

 

Uključila se odmah armija istomišljenika, zdušno podržavajući i njega i Tromp, a da o izuzetno kompleksnom i komplikovanom procesu i procedurama pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), a da ne pričamo o geopolitici, nemaju znanja čak ni sa Wikipedije. Pa čak niko od njih da se zapita, odakle odjednom priča stara pet godina u fokusu javnosti i zašto baš sada nagrađivanje Nevenke.  

Pokušava sada Konaković pojasniti svojim sljedbenicima, ali i svekolikoj javnosti, da priču o reviziji ne koristi u predizborne svrhe, da on (čuj on) traži odgovore od Izetbegovića na pitanja koja su, možda malo ružno zvuči, ipak na nivou osnovoškolca.  

Tu ponovo nastupa Tromp, koja više nije samo "pravni ekspert" već se duboko miješa u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini i ona za "raspad BiH optužuje Izetbegovića".  

– Ova retorika koja se u posljednje vrijeme čuje sada od SDA, ja sam jučer slušala press konferenciju Bakira Izetbegovića, potenciraju se sad nekakve tenzije sa Hrvatima u BiH. I gledajte, to potenciranje rivalstva i nerazumijevanje Bošnjaka i Hrvata apsolutno ide u korist samo Srbima. I sad, ako se ide od strane Bakira Izetbegovića na to da se i Hrvati i Bošnjaci nekako razdjeljuju, sad će ispasti da Srbi nisu bili agresori 1992. nego vizionari. Ako se Bosna sad raspadne zbog ove retorike SDA i Bakira Izetbegovića, Srbi će reći mi smo to znali 1992. godine. Ne samo da se karakter rata mijenja, nego ovo rivalstvo između Bošnjaka i Hrvata daje sad Srbima šansu konkretne političke, pravne i historijske rehabilitacije. I to je analiza koju ja imam. Zašto bošnjački vrh to radi, zašto SDA to radi, ja u ovom trenutku nemam odgovora – izjavila je Tromp ovih dana. 

VEZANI TEKST - "Trojkina" analitičarka Nevenka Tromp ne krivi Čovića i Dodika, Izetbegović kriv "ako se Bosna sad raspadne"

Onda se u plan kojim se pokušava pod svaku cijenu onemogućiti kandidatura Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH, plasiranjem neistina da je "izdajnik", da je "SDA izdajnička" uključio i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji smatra da se Bakir Izetbegović ne bi trebao kandidovati za člana Predsjedništva.

Etikatiranjem Bakira Izetbegovića da je izdajnik, Konaković i ekipa okupljena oko njega, nastoji da baci crv sumnje i unutar same SDA, ali i Islamske zajednice u BiH gdje je predsjednik Sabora Safet Softić koji je sa Denisom Zvizdićem išao u Beograd kako bi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, što i nalaže protokol MSP-a, obavijestio da će podnijeti zahtjev za reviziju. 

Nastoji se svim sredstvima, što medijskim spinovima što objavama preko društvenih mreža, stvoriti takva atmosfera u kojoj bi se Bakir Izetbegović pod žestokim "unutrašnjim i vanjskim pritiscima" politički slomio te prisilio da zato "što to narod traži" odustao od kandidature.  

Ide se dotle čak i da se pišu naručeni tekstovi, na pojedinim portalima, u kojima se problematizira navodna krivična odgovornost predsjednika SDA, te da bi navodno morao odgovorati za krivična djela protiv države!? A Naša stranka poziva Tužilaštvo da utvrdi odgovornost debakla pred Međunarodnim sudom pravde. Zašto su i oni šutjeli pet godina i sada se patriotski "sjetili" revizije? 

Valjda zato što im se pridružio ekspert Damir Arnaut koji je u vrijeme kada se pravio tim za reviziju po sto puta dnevno zvao i tražio, iz samo njemu znanih razloga, da se Nevenka Tromp obavezno uključi u proces. Iako su vrhunski međunarodni advokati objasnili sve u vezi sa revizijom, a posebno i domaći eksperti na čelu sa prof. dr. Kasimom Trnkom, Konaković nije "zadovoljan odgovorima", te "Trojka" kojom on lideriše nastavlja prljavu kampanju misleći da će tako uspjeti dobiti glasove Bošnjaka na predstojećim izborima.

Kada je "Trojka", odnosno onaj koji "lideriše procesima" shvatio da je propao plan da će Izetbegović u Neumu potpisati izdaju države koju je tražio Dragan Čović uz podršku Matthewa Palmera i Angeline Eichhorst, krenulo se sa strategijom revizije.

I predsjednik DF-a Željko Komšić je otkrio da je strancima u Neumu trebao neko sa strane ko će gurati Izetbegovića ka Čoviću.

- To su bili Konaković i Radončić. Izetbegović se stvarno našao pod strašnim pritiskom. Bilo je svakakvih riječi. Bilo je izjava koje su bile indirektne prijetnje. Ne bi li Izetbegović pristao i popustio. Često sam se čuo sa njim. Izebegović i ja smo potpisali dogovor da nećemo ići na jednostrane izmjene Izbornog zakona. Žalio mi se da se na njega vrši strašan pritisak. Više puta mi je rekao da neće odustati od dogovora koji ima sa mnom. Čuli smo se pred Neumske pregovore i rekao mi je: "Idem da završim ovu stvar, dosta je više!" – kazao je nedavno Komšić.

VEZANI TEKST - Bošnjačka buka, bijes i laži: Jalove rasprave ljudi koji pojma nemaju zašto je zahtjev za revizijom propao

 

Međutim, izgleda da ne ide baš po planu gdje su mislili da će u samo nekoliko dana, što svojim javnim istupima što medijskom kampanjom, etiketom "Izetbegović izdajnik" obeshrabriti predsjednika SDA, a Bošnjacima pomutiti pamet i okrenuti ih prema sebi, "jedinim spaciocima".  

Generalni sekretar SDA Halid Genjac usred kampanje koja se vodi protiv SDA, najavio je da ova stranka još nije razmatrala kandidatske liste, ali da je "vrlo jasno da će kandidat za člana Predsjedništva BiH biti Bakir Izetbegović". Izetbegović od kandidature odustati neće, što znači da će o reviziji i "izdajniku predsjedniku SDA" javnost, a posebno Bošnjaci morati slušati Konakovića i ekipu sve do 2. oktobra jer i pored silnih nastojanja nemaju na čemu drugom zasnovati svoju kampanju za člana Predsjedništva BiH. Sve u svemu, strašno je to što su se odlučili da umjesto fer i korektne političke utakmice zasnovane na argumentima i činjenicama vode kampanju na najosjetljivijoj i najbolnijoj temi za Bošnjake.

Činjenica da je "Trojka" do sada u desetak epizoda već najavila da će za dan-dva (a to traje već mjesec, ako ne i više) imati ime kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a da još javnost ne zna ko će to biti, ostavlja prostor za spekulacije kako će do posljednjeg trenutka čekati sa objavom imena.

Konaković je krajem prošle sedmice poručio kako oni "ovaj proces shvataju preozbiljno".

- Nama je bilo prelako delegirati jedno pobjedničko ime jer koje god delegiramo, bit će pobjedničko. Ja i dalje ozbiljno tvrdim da kandidat SDA nema nikakvu šansu protiv dva kandidata "Trojke" - kazao je Konaković.

Njegov drugi zamjenik Denis Zvizdić kazao je da je Denis Bećirović tačka spajanja "Trojke", ali još  nema zvanične potvrde. 

Strah, ma koliko nastojali u javnosti stvoriti percepciju da su oni zagarantovano pobjednici Općih izbora 2. oktobra, od Bakira Izetbegovića i njegove pobjede je ogroman. 

Zašto? Odgovor je jednostavan. 

Pobjeda Izetbegovića i SDA za njih bi značila poraz takve vrste da bi neki od njih vjerovatno zapečatili svoju političku karijeru, a možda i stavili ključ u bravu svojih stranaka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.