- Danas su poslani pozivi za sastanak koje su potpisali predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i češki premijer Petr Fiala - rekao je zvaničnik u četvrtak tražeći da ostane anoniman.

Lideri evropske 27-erice, kao i 17 evropskih zemalja će se sastati u glavnom gradu Češke Pragu 6. oktobra.

Pored lidera država članica EU, pozvani su čelnici zapadnobalkanske šestorke (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija), zatim Velike Britanije, Norveške, Švedske, Ukrajine, Moldavije, Islanda, Gruzije, Turska, Armenije, Azerbejdžana i Lihtenštajna.

Evropska politička zajednica je platforma za političku koordinaciju evropskih zemalja širom kontinenta, sa ciljem da "okupi lidere evropskih država na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva, idealno jednom ili dva puta godišnje", pojasnio je zvaničnik.

Svi lideri će učestvovati na uvodnoj sesiji i završnoj večeri, održati bilateralne razgovore i učestvovati u manjim grupama na okruglim stolovima o različitim temama kao što su sigurnost, energija, klima, mobilnost i ekonomija.

Lideri EU-a će sutradan održati neformalni samit.

Domaćin događaja će biti Vlada Češke, koja je u julu preuzela rotirajuće predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predložio je u maju da se uspostavi Evropska politička zajednica uz učešće zemalja EU-a i susjeda kako bi se riješili zajednički politički i sigurnosni izazovi.