open-navfaktor-logo
search
EU integracije
Fajon upozorila Crnu Goru na mogućnost zaustavljanja pregovora
Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon upozorila je u nedjelju Crnu Goru da bi se pristupni pregovori s EU-om mogli zaustaviti ako šesti pokušaj izbora sudija Ustavnog suda ne uspije.
16.01.2023. u 08:41
get url
text

Fajon je, nakon susreta s predsjednicom crnogorskog parlamenta Danijelom Đurović, naglasila da je to "ozbiljna prijetnja".

- Na strani političara je da stisnu ruku i naprave ono što smo dogovorili - rekla je Fajon.

Fajon je krajem decembra zajedno s austrijskim šefom diplomatije Alexanderom Schallenbergom imenovana za posebnu izaslanicu EU-a za Crnu Goru, podsjeća Hina.

Ona je nenajavljeno u nedjelju posjetila Podgoricu gdje su u toku završne pripreme za izbor sudija Ustavnog suda, o kojima će zastupnici glasati krajem januara ili početkom februara.

Fajon se ranije u nedjelju susrela i s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom Dritanom Abazovićem, a na kraju posjete izrazila je nadu da će prije 23. januara kada treba podnijeti izvještaj Briselu imati pozitivne vijesti.

- Imam dobar osjećaj nakon razgovora, nadam se da su svi političari svjesni koliko je Ustavni sud važan. Želim da Crna Gora opet dođe u grupu koja napreduje ka EU, a ne u grupu o kojoj razgovaramo kao problemu u EU - rekla je Fajon.

Crna Gora je već mjesecima u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi.

Vlada Dritana Abazovića od augusta je u tehničkom mandatu, a Ustavni sud te zemlje ne funkcionira od septembra jer broji svega troje od ukupno sedam sudija i ne može donositi odluke.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu pet puta su pokušali izabrati nove sudije, ali nijedan od kandidata nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu od 81 zastupnika u parlamentu te zemlje.

Izbor sudija Ustavnog suda uvjet je i za održavanje najavljenih vanrednih parlamentarnih i redovnih predsjedničkih izbora jer upravo ta institucija rješava eventualne izborne žalbe nakon izbornog procesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.