open-navfaktor-logo
search
Proces imunizacije
Federalni zavod o rokovima doza: Vakcine se daju da se spase ljudski životi, a ne zato da ne bi propale
U farmaceutskom otpadu završit će oko 55.000 vakcina protiv COVID-19 iz entiteta RS o čemu je javnost krajem prošle sedmice upoznao Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.
06.09.2021. u 12:26
get url
text

Sa sličnim problemom mogla bi se uskoro suočiti i Federacija BiH. Prema podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u oktobru istječe rok trajanja za 319.390 AstraZeneca doza, 19.536 Pfizer i 1.257 Sinovac, što je ukupno 340.183 vakcine. Naravno, ako se ne iskoriste tokom ovog mjeseca!

VEZANI TEKST - U FBiH u oktobru istječe rok za 340.183 doze vakcina, hoće li biti utrošene na vrijeme?

U novembru istječe rok trajanja za još 25.170 AstraZeneca, 10.530 Pfizer vakcina, što je ukupno 35.700 doza, a u 12. mjesecu 64.350 Pfizer vakcina.

Potvrdu informacije, ali i koliko je do sada u Federaciji BiH vakcina završilo u farmaceutskom otpadu, na koji način će one biti uništene i koliko će to koštati entitet, pokušali smo krajem prošle sedmice dobiti od prvog čovjeka Zavoda za javno zdravstvo FBiH, institucije koja vodi proces imunizacije u FBiH i time građanima prenijeti tačnu i pravovremenu informaciju. No, Siniša Skočibušić nije našao za shodno da odgovori na naše brojne telefonske pozive i poruku koje smo uputili.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva pak kratko su nam kazali da ne vjeruju kako će Pfizer i Sinovac vakcine, za koje je navedeno da im rok istječe u oktobru, otići u farmaceutski otpad te da će one biti iskorištene za drugu dozu, kao i jedan dio AstraZeneca vakcina.

Danas je stigao odgovor iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH na naš upit upućen emailom 3. septembra u kojem stoji kako ova institucija "brine o pravilnom čuvanju svih vakcina protiv COVID-19 u Federaciji BiH po principu hladnog lanca."

- Tokom septembra neće biti nijedne doze za uništenje zbog isteka roka, jer su sve upućene na teren s ciljem što većeg broja vakcinisanih i nastavka borbe protiv pandemije COVID-19 – navode iz Federalnog zavoda.

U međuvremenu Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva na sastanku od 5. augusta dalo je preporuku kantonalnim zavodima za javno zdravstvo prema kojoj se skraćuje period revakcinacije vakcinom AstraZeneca sa dosadašnjih 10 do 12 na šest sedmica. No, građani ovakvu preporuku različito doživljavaju, pa nisu rijetki ni oni koji smatraju da ovim nadležne institucije žele što prije vakcinisati ljude kako bi se vakcine, kojima uskoro istječe rok trajanja, iskoristile. 

- Nažalost, činjenica da se potenciraju razgovori o propadanju vakcina, utječe negativno kod stanovništva na postupak imunizacije jer se stječe dojam da neko vakcinu daje da ne bi propala. Vakcine se daju da se spasu ljudski životi – stoji u odgovoru iz kabineta direktora Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ranije je za Faktor dr. Alis Kozica, šefa Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, govoreći o skraćivanju datuma između dvije doze AstraZeneca vakcine, kazao da je proizvođač na lijeku naveo da period revakcinacije može uslijediti od četvrte do 12. sedmice od primljene prve doze.

VEZANI TEKST - Ljekari o imunizaciji u kantonima: Interes za vakcine raste kada raste i broj oboljelih

- U početku, kada smo imali malo vakcina, odlučeno je da se revakcinacija ovom vrstom vakcine provodi nakon 12 sedmica. S obzirom da trenutno imamo velike količine AstraZeneca vakcine, nema potrebe čekati 12 sedmica, pa revakcinacija može biti ranije. Time ćemo uštedjeti na vremenu, a s druge strane u organizmu će se stvarati antitijela. Sve to dobra je osnova za spremniji ulazak u jesen – objasnio je Kozica.  

Iz Zavoda ističu kako je "do sada tek minimalna količina vakcina propala, odnosno stavljena izvan upotrebe zbog preventivnog pridržavanja načela hladnog lanca."

Podsjetimo, U Federaciju BiH je, od 1. marta do 29. augusta, stiglo ukupno 1.655.802 doze vakcina, a prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prvu dozu primilo je 314.400 ili 17,46, a drugu 191.007 ili 10,61 posto građana.

Institut zа јаvnо zdrаvstvо RS-a je dо 3. sеptеmbrа 2021. gоdinе, ispоručiо zdrаvstvеnim ustаnоvаmа u ovom entitetu 283.896 prvе i 220.393 drugе dоzе vаkcinа prоtiv COVID-19.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.