Petak, 09.12.2022.

Festival "Dani Jurislava Korenića": Najbolje predstave iz BiH i regije

Drago mi je da ovaj festival dovodi umjetnike iz cijele regije, jer teatar nikada nije imao važniju zadaću u ovom obezvrijeđenom svijetu– kazao je na svečanom otvaranju festivala, Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55

-Festival "Dani Jurislava Korenića" već četvrtu godinu uspješno realizira Kamerni teatar 55. Čast nam je najaviti još jedno izdanje u kojem će publika imati priliku vidjeti najbolje predstave iz BiH i regije. Sretni smo da smo vratili fokus pažnje na ime kakvo je Jurislav Korenić, koji je nepravedno bio marginaliziran. Drago mi je da ovaj festival dovodi umjetnike iz cijele regije, jer teatar nikada nije imala važniju zadaću u ovom obezvrijeđenom svijetu– kazao je na svečanom otvaranju festivala, Emir Hadžihafizbegović, direktor Kamernog teatra 55.

Predstava "Žena iz prošlosti" teatra Kumanovo iz Makedonije započela je utrku za vrijedne nagrade. 

U predstavi igraju: Aleksandra Pesevska, Igor Angelov, Jasmina Vasileva, Marko Trajkovikj i Nina Maksimova.

"Žena iz prošlosti" je tekst savremenog njemačkog pisca Rolanda Shimmelpfenniga u kojem nam prikazuje raspad jedne porodice.

U momentu kada porodica odluči da se odseli iz kuće nakon 20 godina i da krene ka novom početku, na vratima se pojavljuje misteriozna "Žena iz prošlosti". Njeno prisustvo onemogućava planove porodice i inicira otvaranje problema koji su do tada bili potiskivani i gurani ispod ćilima. Zato se nerazriješena prošlost otjelotvorena u misterioznoj ženi, vraća kao bumerang i brutalno uništava porodicu.  

Predstava otvora i teme usamljenosti, otuđenosti ljudi u društvu, kao i njihovo nesnalaženje u odnosima sa bližnjima. 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh