open-navfaktor-logo
search
Bili u stalnoj komunikaciji
FUCZ reagovala na izjavu Konakovića o odlasku spasilaca u Tursku: Kako je moguće da Nešić nije bio upoznat kada je isto veče...
Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) reagirala je na današnju izjavu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića (NiP) kada je govorio o spasilačkim timovima i njihovom odlasku u Tursku.
09.02.2023. u 19:29
get url
text
Elmedin Konaković, FUCZ

VEZANI TEKST - FUCZ odgovorio Nešiću: U pitanju je spašavanje ljudskih života, a ne ko je koga preduhitrio ne poštujući procedure

U svojoj reakciji osvrnuli su se, kako su naveli, na izjavu Konakovića da "kolega Nešić (Nenad, ministar sigurnosti BiH) kaže da niti od jednog nivoa vlasti nije dobio zahtjev za reakciju. Obje entitetske vlade preuzele su veliku odgovornost, jer ako se neko od spasilaca tamo povrijedi pitanje je ko će snositi troškove jer je to trebalo ići preko Koordinacije za koju je zaduženo Ministarstvo sigurnosti koje nije dobilo nijedan zahtjev".

Njihovu reakciju prenosimo u cjelosti.

- Zbog objektivnog informisanja javnosti, dužni smo reagovati na izjavu ministra Konakovića o provedenim aktivnostima koje su rezultirale odlaskom tima FUCZ u Republiku Tursku iako smo u reagovanju na izjavu ministra sigurnosti BiH, Nenada Nešića za N1, već obrazložili većinu ovih navoda.

S ciljem razmjene informacija o mogućnostima i kapacitetima koji su dostupni u službama zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je organizovalo hitan koordinacijski sastanak u prostorijama Operativno-komunikacijskog centra Bosne i Hercegovine – 112 sa početkom u 11.30 sati o čemu je FUCZ obaviještena u 10.55 sati.

Sastanku su prisustvovali zamjenik Ambasadora Republike Turske u Bosni i Hercegovini, direktori entitetskih uprava civilne zaštite sa svojim saradnicima, šef Kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine te pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spšavanje sa saradnicima.

Direktori entitetskih uprava civilne zaštite su prisutne informisali o raspoloživim kapacitetima Uprava, naglasili formalno-pravne mogućnosti i obaveze vezane za slanje jedinicima i načinu uključivanja i slanja timova Gorskih službi spašavanja u područja Turske pogođena zemljotresom.

Na ovom sastanku predložena je mogućnost da se, zbog nedostatka opreme timovi enitetskih uprava civilne zaštite upute kao podrška timovima AFAD-a u osnovim USAR aktivnostima, pri čemu timovi iz Bosne i Hercegovine ne bi nosili spasilačku opremu u Republiku Tursku.

Zamjenik Ambasadora Republike Turske u BiH obećao je dostaviti povratnu informaciju o ponuđenim timovima iz Bosne i Hercegovine u što kraćem roku, što je zaista i učinio nakon sastanka.

Predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine su informisali o zakonom utvrđenim obavezama donošenja Odluke o pružanju međunarodne pomoći u zaštiti i spašavanju na nivou Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH je na osnovu svih ovih prethodnih dogovora 6. februara 2023. godine održala hitnu sjednicu i Zaključkom zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje Federalnih specijaliziranih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku.

FUCZ putem Federalnog operativnog centra, Operativno-komunikacijskom centru 112 (OKC-112) Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine isti je, putem maila odmah u 17.26 sati dostavila na daljnje postupanje radi pripreme prijedloga odluke za Vijeće ministara BiH o upućivanju spasilačkih timova iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći. Odmah nakon toga u 18.46 sati, OKCBiH 112, putem maila, obavijestio je FUCZ da Ministarstvo sigurnosti već provodi aktivnosti na pripremi prijedloga odluke za Vijeće ministara BiH o pružanju međunarodne pomoći republici Turskoj i zatražilo od entitetskih uprava i Brčko distrikta da pripreme listu timova koji će biti upućeni u Republiku Tursku.

Osim navedenih aktivnosti svo vrijeme smo bili u komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti kako bi se navedene procedure što prije pripremile za sjednicu Vijeće ministara BiH.

VEZANI TEKST - Nešić o slanju spasilačkih timova u Tursku: Bit će pomoći, potpisujem akte, očekujem da Vijeće ministara...

Kako je moguće da ministar Nešić nije bio upoznat sa navedenim aktivnostima kada je istu veče za medije dao izjavu da će pokrenuti hitnu proceduru slanja u Tursku tima do 50 pripadnika mješovitog sastava civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta radi pomoći Republici Turskoj nakon razornog zemljotresa.

Iako su pripadnici Federalnih specijaliziranih jedinica obučeni i opremljeni za ovakve misije i zadatke koje su nebrojeno puta uspješno obavili oni su i osigurani po posebnim uslovima bez teritorijalnog ograničenja i ne vidimo razloga za ministrovu zabrinutost. Smatramo da u ovakvim situacijama nije toliko bitno ko snosi troškove već je bitnije da se živi i zdravi vrate svojim porodicama.

Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice već na terenu u gradu Hatay rade sa pripadnicima vojske Republike Turske i najmanje što možemo je da im pružimo svu moguću podršku kako bi svoj plemeniti zadatak obavili što uspješnije i pomogli stanovništvu Turske koje je pogodio ovaj katastrofalni zemljotres - navedeno je u reakciji FUCZ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.