open-navfaktor-logo
search
Vakcine protiv COVID-19
GAVI kasnio s ugovorima, a Gudeljević dodatno komplicira: Čemu insistiranje na saglasnosti entiteta?
Nabavka vakcina preko COVAX mehanizma za Bosnu i Hercegovinu posljednjih dana je, prema svemu sudeći, bespotrebno zakomplicirana u Vijeću ministara. Ministarstvo civilnih poslova BiH i ministrica Ankica Gudeljević bespotrebno uvlače entitete u cijelu priču s davanjem garancija i potpisivanjem tipskih dokumenata kakve dobijaju sve države koje nabavljaju vakcine na isti način. 
27.02.2021. u 17:22
get url
text
get url
text

Ako su već iz GAVI-ja, odnosno proizvođača Pfeizer i AstraZeneca, kako nadležni u BiH objašnjavaju, kasno dostavili dodatnu dokumentaciju, onda se bar u BiH nije moralo komplicirati. Ali, ipak jeste...

BiH nije ispunila sve obaveze, bar ne one koje se zahtijevaju posljednjom dostavljenom dokumentacijom. To se odnosi na ugovore sa Pfizerom, ali i AstraZenecom, u vezi s nadoknadom štete te popratno pismo koje je stiglo prije nekoliko dana.

VEZANI TEKST - Iz Pfizera tražili sastanak sa bh. vlastima: "Platili smo 20 miliona KM, pa upali u vrzino kolo"

Javnost je već upoznata da je Globalna alijansa za vakcine (GAVI) poslala Ministarstvu civilnih poslova, koje je u ime države kontakt pri COVAX-u, pismo i dokumente koje treba potpisati. Takvi zahtjevi su stigli 22. ili 23. februara. Dušan Kojić, pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u Sektoru za zdravstvo, prije dva dana je u izjavi za Faktor obrazložio zašto su, prema saznanju Ministarstva, sastanak sa predstavnicima Ministarstva tražili iz Pfizera, GAVI-ja, UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Iz Pfizera su tražili sastanak, ali mi još ne znamo teme, o čemu će se razgovarati. No, vjerujem da će se ići u pravcu da ćemo mi morati ponovo dodatno obrazlagati način na koji smo spremni za prihvat vakcina. Postoji još nekoliko dokumenata koji su nam dostavljeni uz pismo koje mi moramo potpisati čime bismo skinuli odgovornost sa njih. To su uniformni dokumenti koji su dostavljeni svim državama. To mi od njih tražimo posljednja dva mjeseca – kazao je Kojić.

U međuvremenu najavljeni sastanak je otkazan do daljnjeg. 

BiH mora dati sve finansijske garancije te garancije da će uvjeti čuvanja i distribucije proizvoda od momenta preuzimanja biti adekvatni. Od trenutka preuzimanja vakcina država odgovara za proizvod, kako niko ne bi mogao tužiti proizvođača za eventualnu štetu. 

Kojić je tada objasnio kako ti naknadni zahtjevi nisu dostavljeni samo BiH, nego i drugim državama koje su identifikovane da će dobiti Pfizer vakcinu u prvom talasu. Iz toga proizilazi da je GAVI sa priličnim zakašnjenjem dostavio dokumente, ali isto tako oni su odmah mogli biti potpisani. Umjesto toga ministrica Gudeljević, prema svemu viđenom, bespotrebno "razvlači" proces posljednjih dana i traži od entiteta saglasnosti.

VEZANI TEKST - Do daljnjeg odgođen sastanak bh. vlasti sa GAVI-jem i Pfizerom

Odlukom Ministarstva civilnih poslova da se dokumenti prevode na bh. jezike, a zatim da se šalju entitetima na saglasnost, gubi se dragocijeno vrijeme jer se radi o ugovorima kakve dobijaju sve zemlje, u njima se ništa ne može izmijeniti, BiH ne može postavljati bilo kakve uvjete. Umjesto da Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Gudeljević, uprošteno rečeno, stave potpis, oni traže saglasnost od entiteta?! To u praksi znači da nešto što je moglo biti završeno odmah, sada iziskuje dodatnih najmanje sedmicu dana. 

Nakon sastanka u Predsjedništvu, kada su članovi Predsjedništva BiH tražili od nadležnih za nabavku vakcina, u prvom redu Vijeća ministara, da obrazlože u čemu je problem, očito su imali polovične informacije i uvjeravani su da su bh. institucije već sve završile. Ministrica Gudeljević tom sastanku nije prisustvovala. 

Pojašnjenja radi, kada institucije BiH u konačnici potpišu sve potrebne dokumente, to će značiti da ćemo dobiti prvi kontigent vakcina, a potom i ostale naručene doze bez da ćemo ponovo morati prolaziti istu proceduru sa dokumentacijom. Ukratko, jednom završena dokumentacija je garancija za svaku novu isporuku. Također, Agencija za lijekove već radi na davanju potrebnih saglasnosti za Pfeizer i AstraZeneca vakcine kako bi one došle do krajnjih korisnika - građana BiH. 

U slučaju Pfeizer i AstraZeneca vakcina situacija je apsolutno ista. Pomoćnik ministrice civlnih poslova Kojić prije dva dana je to Faktoru i potvrdio. Zastupnik kompanije AstraZeneca za BiH prije sedmicu je dostavio dokumentaciju koju naša zemlja mora potvrditi.

VEZANI TEKST - Čerkez: Saglasni smo sa izmjenama ugovora da bi dobili vakcine

- To je isti ugovor o obeštećenju. Dokumentacija je poslana entitetima na mišljenje. Čim dobijemo povratnu informaciju, idemo na Vijeće ministara BiH nakon čega imamo otvoren prolaz za AstraZeneca vakcinu – pojasnili su tada iz Ministarstva civilnih poslova BiH gdje zahtjeve proizvođača dostavljene preko GAVI-ja opisuju kao "čistu kupovinu vremena". Istovremeno zahtjevi za saglasnosti od nižih nivoa vlasti na kojima insistira Ministarstvo civilnih poslova su čisti gubitak vremena. 

Posljednje u nizu pisama koje je BiH dobila je ono od predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanona Ghebreyesusa koji se obratio Predsjedništvu BiH. On u pismu navodi da je razgovarao sa Albertom Bourlom, izvršnim direktorom Pfizera, koji mu je rekao da će ga obvijestiti ako postoje neka otvorena pitanja da bi se što prije dostavile vakcine u BiH. 

Predsjednik WHO ujedno obavještava da će isporuka vakcina početi čim BiH potpiše Pfizerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo koje je GAVI dosatavio.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.