open-navfaktor-logo
search
Bitka za Mostar
Gdje će se igrati naredni derbi Velež - Zrinjski? Osim: Možemo možda u Ljubljani...
Fudbaleri Zrinjskog jučer su na stadionu Pod Bijelim brijegom savladali Velež sa 1:0 u prvom ovosezonskom mostarskom derbi.
13.10.2022. u 12:40
get url
text

Derbi je trebao biti odigran ranije, ali je prolongiran zbog radova na postavljanju hibridnog travnjaka na stadionu Rođeni koji ne da kasne, nego rekordno kasno, piše Dnevni list. Toliko da se u ovom trenutku realno zapitati gdje će se odigrati idući duel Veleža i Zrinjskog, na rasporedu već za četiri kola?

- Zamijenili smo domaćinstvo u nadi da ćemo idući derbi odigrati na našem stadionu..., a ne budemo li igrali na našem stadionu, fakat ne znamo gdje ćemo. Derbi ne možemo igrati negdje drugdje, preriskantno je. Možemo možda u Ljubljani. Stvarno se nadamo da će to do tada biti riješeno, ali nemamo informaciju kada - rekao je Amar Osim, trener Veleža, uoči jučerašnjeg derbija koji se prvobitno trebao igrati na stadionu Rođeni.

Trebao, ali. Veliko "ali". Ispriječio se jedan veliki problem - teren koji nije spreman. Kojeg praktički nema. Hibrid je skoro završen, ali niz nepravilnosti pri postavljanju, radove je sa obećanih 40-ak prolongiralo na 100 i više dana. A počeli su sredinom juna...

Navodno su zeznuli inostrani izvođači radova, grčko-nizozemski konzorcij, kojeg očito nije previše briga što Velež domaće utakmice igra u Gabeli, što mora mijenjati domaćinstvo derbija..., kojem očito ništa ne znači to što je stadion Rođeni davno trebao dobiti hibrid.

Iz ove perspektive, teško je ocijeniti koliko se moglo pametnije pri odabiru izvođača, samo je jasno - da se Velež zaletio. Da su u klubu zaboravili kako se kod nas radi/ne radi, što je s druge strane gradski rival dobro procijenio.

- Bila je to dobra odluka, a htjeli smo i Evropu igrati na našem stadionu u koji smo u međuvremenu i investirali - komentarisao je situaciju s hibridima Osimov kolega Sergej Jakirović.

VEZANI TEKST - U Borcu potpisali "predaju": Tek na proljeće će zaigrati na hirbidnom travnjaku

Ukratko, trebalo je imati nos i za ovakvu situaciju u kojoj vam garancije trebaju dati manje-više striktni rokovi projekta čiju je ozbiljnost trebala garantovati UEFA-ina ruka, ne toliko organizacija od Fudbalskog saveza BiH. Trebalo je "puhati na hladno", piše Dnevni. No sve da je Velež i odlučio sačekati, vidjeti kako se radovi odvijaju drugdje, kojom dinamikom, sada bi pisali o probijenim rokovima u Banjoj Luci, Tuzli, što je također aktuelno. Što pravi neviđenu konfuziju oko alternativnih domaćinstava pa tako Borac igra u Bosnaskom Novom, Sloboda u Banovićima, Tuzla City u Srebreniku. Što poprilično umara sve domaćine na tim alternativnim terenima.

U osnovi je to bila, a i dalje je sjajna zamisao - zaliječiti rak-ranu bh. fudbala, premijerligaške kaljuže pretvoriti u "tepihe", ali kako to obično biva kod nas - usput se ta ideja negdje izgubi, iskrivi. I eto sad smo tu kod zaključka da kod nas hibridno nije sinonim za napredno - naprotiv! A tek treba vidjeti na što će to ličiti kada se lopta zakotrlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.