open-navfaktor-logo
search
Nije dočekao presudu
"Gdje nema džamija, nema ni muslimana": Umro Milan Tupajić, optužen za progon i ubistva na Sokocu
Milan Tupajić, jedan od osnivača SDS-a, bivši zastupnik u NSRS-u i optuženik za ratne zločine na području Sokoca, umro je danas u tom mjestu, kako je objavljeno, nakon kraće bolesti, u 68. godini.
28.12.2021. u 18:35
get url
text

Sud Bosne i Hercegovine u januaru je potvrdio optužnicu u predmetu Milan Tupajić i drugi, koja optužene Milana Tupajića, Dragomira Obradovića, Momčila Pajića, Miladina Gaševića, Željka Gaševića, Branislava Kezunovića, Momira Kezunovića i Jadranka Šuku tereti da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti, lišenje druge osobe života (ubistvo), deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva.

Optuženog Aleksu Godića optužnica tereti da je počinio krivično djelo zločni protiv čovječnosti - lišenje druge osobe života (ubistvo) i deportacija ili prisilno preseljenje stanovništva.

VEZANI TEKST - Potvrđena optužnica u predmetu Milan Tupajić i drugi

U optužnici se navodi da su optuženi Milan Tupajić u svojstvu predsjednika Skupštine Opštine Sokolac, a ranije predsjednika Kriznog štaba Opštine Sokolac pri Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Romanija, Dragomir Obradović u svojstvu komandira Stanice javne sigurnosti Sokolac, Radislav Krstić u svojstvu komandanta 2. romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Momčilo Pajić u svojstvu komandira čete Vojne policije 2. romanijske motorizovane brigade VRS, Aleksa Gordić u svojstvu pomoćnika za moral i vjerske poslove u četi Vojne policije, ujedno zamjenik komandira vojne policije, te za vrijeme napada na selo Novoseoce 22.9.1992. godine, de facto komandir jedinica u odsutnosti komandira Momčila Pajića, Miladin Gašević u svojstvu zamjenika komandira Izviđačke čete 2. romanijske motorizovane brigade VRS, te Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka kao pripadnici Izviđačke čete 2. romanijske motorizovane brigade VRS.

U okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Republike Srpske, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, planirali, naredili, počinili, podstrekavali i pomagali u planiranju, pripremanju, činjenju i prikrivanju krivičnog djela zločin protiv čovječnosti progonom kroz prisilno preseljenje bošnjačkog stanovništva Opštine Sokolac, namjernim lišavanjem drugih osoba života (ubijanja), uništavanjem i pljačkom pokretne i nepokretne imovine bez vojne nužde, te rušenjem vjerskog objekta, pri tome svjesno i voljno učestvujući u realizaciji zajedničkog zločinačkog plana prvih ljudi vojne, civilne i policijske vlasti Opštine Sokolac, navodi se u saopćenju Suda BiH.

VEZANI TEKST - Tijela 44 ubijena Bošnjaka bačena na smetljište: "Sina sam prepoznala po lančiću, džemperu i koščicama"

Optuženi se terete da su kao predstavnici civilnih vlasti i pripadnici Druge romanijske motorizovane brigade Vojske RS učestvovali u udruženom zločinačkom poduvatu i napadu na selo Novoseoci, naseljeno stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, čiji su mještani ranije predali oružje i iskazali lojalnost lokalnim vlastima na Sokocu.

Napad na selo Novoseoci desio se 21. i 22. septembra 1992. godine.

Prilikom ulaska vojske u selo ubijena je starica D. K. a poslije toga žene i deca su razdovojeni od muškaraca i transportovani prema Sarajevu.

Zarobljeni muškarci bošnjačke nacionalnosti, njih 44, vojnim kamionima prevezeni su do smetlišta na Ivan Polju, gdje su strijeljani.

Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 85 godina.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, prilikom ekshumacije žrtava 2000. godine pronađeni su ostaci 43 osobe, te veliki broj zrna i metaka (178) u tijelima ubijenih, što dokazuje surovost ubistava.

Poslije toga, 30. septembra 1992. godine, srušena je džamija u Novoseocima, čiji su ostaci bačeni na smetljište gdje je počinjena egzekucija žrtava.

O Tupajićevoj brutalnosti svjedoče dokumenti koje iz arhive SENSE Centra za tranzicionu pravdu u Puli o rušenju kulturno-historijskog nasljeđa. U toj dokumentaciji, između ostalog, navodi se nevjerovatni Tupajićev iskaz dat pred Haškim tribunalom.

U iskazu je on izjavio:

- Kod Srba postoji vjerovanje da gdje nema džamija nema ni muslimanskog naroda i njihovim rušenjem će biti praktično uništen njihov motiv za povratak u ta sela.

Tupajić je 2012. u Hagu osuđen na dva mjeseca zatvora zbog toga što se nije u svojstvu svjedoka pojavio na suđenju Radovanu Karadžiću.

Nakon rata Tupajić je bio zastupnik SDS-a u narodnoj skupštini RS-a. Mandat je dobijao u pet saziva, od 1996. do 2004. No, našao se na listi 59 funkcionera RS osumnjičenih da pripadaju grupi koja pomaže skrivanje lica sa Haške liste za ratne zločine. Odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna u junu 2004. je smijenjen sa svih funkcija i udaljen iz političkog života RS-a.

Posljednjih godina je, kako su ranije pisali neki mediji u RS-u, "provodio dane u krugu svoje prodice kao penzioner na Sokocu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.