open-navfaktor-logo
search
Udruženja potrošača
Građani se žale na razlike u cijenama proizvoda na policama i na kasama, garantnih rokova...
Razlika u cijenama proizvoda na policama i tokom obračuna na kasama, jedan je od najčešćih razloga obraćanja građana udruženjima za zaštitu potrošača. Građani se, ne tako rijetko, žale i na garantne listove, probleme tokom online kupovine, kazali su nam u udruženjima potrošača.
10.08.2021. u 08:51
get url
text
Kasa, samoposluga

Problemi sa bankama 

- Naše udruženje djeluje na području Posavskog kantona, ali kada nam se jave iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, rado ćemo im pomoći, pružiti savjet. Imamo 24 sata otvorenu telefonsku liniju za pritužbe građana. Najčešća pitanja u vezi su sa kupovinom robe bez garancije ili sa garancijom, nedolazak servisa. Onda neispravnost robe, rokovi koji su istekli, sniženje na rafama, a kada dođu na kasu, cijena druga. Onda, bilo je problema sa bankama, u vezi sa izvještajima. Građani su tražili su da dobijaju pismeno izvještaje o tekućem računu - priča nam Redžo Omerbašić, predsjednik Kluba potrošača Odžak.

Dodaje da oni kao udruženje sarađuju sa inspekcijama.

- Na našim lecima su i telefoni inspekcija. Tako, ako nama potrašač ne vjeruje ili sumnja u našu dobru namjeru, oni se direktno jave inspekciji, pa ona to odradi. Ali mi želimo da ne dođe do inspekcije, do suda, da mi djelujemo preventivno i za trgovce i za kupce, odnosno, potrošače, tako da smo tu nekakva konekcija između potrošača i prodavača. Sve je manje tih pritužbi jer smo kroz ovih 11 godina ispravili i navike i jednih i drugih - govori nam Omerbašić.

Pričali smo i sa Admirom Arnautovićem, predsjednikom Udruženja kluba potrošača srednje Bosne - Travnik, koji nam je također naveo zbog čega im se građanstvo najčešće obraća.

"Zovu nas i zbog komunalnih usluga"

- Zna biti po nekoliko poziva dnevno. Najčešće se javljaju zbog garantnih rokova. Jako često trgovci ne poštuju pravila o garantnim rokovima, odnosno, potrošači nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima kada su u pitanju garantni rokovi za kupovinu određenih proizvoda. Zatim, javljaju se zbog razlika cijena proizvoda na rafama u odnosu na kasu. Zovu nas i zbog komunalnih usluga, a u posljednje dvije godine kako je krenula pandemija, puno potrošača kupuje online i dolazi do nesuglasica. U manjem slučaju prevara, ali u velikom broju nesuglasica između trgovaca prilikom online kupovine. S time se najčešće susrećemo - ispričao nam je Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.