open-navfaktor-logo
search
Podrška
Građevinski materijal za povratničke porodice u RS-u
U Banjoj Luci je danas potpisan sporazum o donaciji Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH građevinskog materijala za 11 povratničkih porodica, ukupne vrijednosti oko 110.000 KM.
18.09.2020. u 12:08
get url
text

U Gradskoj upravi u Banjoj Luci sporazum su s Edinom Ramićem, ministrom raseljenih osoba i izbjeglica FBiH, potpisali predstavnici Banje Luke, Bosanske Gradiške, Prnjavora, Skender Vakufa i Kotor Varoši.

- Radi se o potpisivanju 11 ugovora za individualne korisnike za obnovu stambenih objekata od čega je pet ugovora u Kotor Varoši, po dva u Banjoj Luci i Prnjavoru, i po jedan u Skender Vakufu i Bosanskoj Gradišci - rekao je Edin Ramić i dodao da će oni dobiti građevinski materijal, a kasnije i pomoć za ugradnju materijala.

Pored toga, potpisani su i ugovori s načelnikom Kotor Varoši u vezi s izgradnjom infrastrukturnih projekata vrijednosti oko 175.000 KM.

- Mi sarađujemo ovdje sa svim načelnicima i gradonačelnicima. Vrlo korektna je saradnja - kazao je Ramić.

Edin Vilić, povratnik u Kotor Varoš od 2001. godine, rekao je da živi s porodicom, majkom, suprugom i kćerkom, kao i da je zahvalan Ministarstvu na donaciji za porodičnu kuću.

- Danas je jako teško u Bosni i Hercegovini imati takav posao da možete sami sebi regulisati određene stambene probleme. Tako da je ovo mnogo za mene - rekao je Vilić.

Darko Tomaš, načelnik općine Prnjavor, iz kojeg su dvojica povrartnika potpisali ugovore o donaciji građevinskog materijala, je podsjetio da je ova općina s Ministarstvom za izbjegla i raseljena lica FBiH prošle godine realizovala infrastrukturni projekat u Mravici vrijedan više od 200.000 KM, gdje je Ministarstvo učestvovalo s više od 60 posto novca, a ostatak su finansirali korisnici i Općina. U ovoj godini potpisan je ugovor za putni pravac u Babanovcima.

- Banja Luka je domaćin potpisivanja sporazuma o donaciji Federalnog ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Radi se o, konkretno iz Banje Luke, dva povratnika koji dobijaju građevinski materijal - kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke i dodao da lokalne vlasti treba da budu na raspolaganju korsnicima u rješavanju formalno-pravnih pretpostavki za realizaciju donacije.

On se zahvalio na donaciji Ministarstva sugrađanima da ostvare normalnije uvjete za život.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.