open-navfaktor-logo
search
Stranačko okrupnjavanje
Hadžibajrić: Zašto mu se stranka ujedinjuje sa A-SDA, ko će biti predsjednik, ko će se kome prikloniti
Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) u subotu će postati jedna stranka.
25.02.2021. u 19:16
get url
text
Ibrahim Hadžibajrić
get url
text

Stranka će se zvati Narodni evropski savez (NES) i bit će dio vlasti u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu. U nekoliko lokalnih zajednica imat će načelnike, odnosno gradonačelnike. Čelnik A-SDA je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji će bit i predsjednik NES-a dok će predsjednik NBL-a Ibrahim Hadžibajrić, koji je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, biti njegov zamjenik.

Stranački programi u pet deka

Prije godinu smo počeli razgovarati na nivou rukovodstva stranaka i dogovorili se da nećemo zadržavati imena svojih stranaka, pa smo odlučili da to bude Narodni evropski savez, počinje priču za Faktor Ibrahim Hadžibajrić.

- Ujedinili smo se zbog toga što je previše usitnjen politički život u državi BiH, a posebno u Federaciji BiH. Moramo krenuti ka ujedinjavanju i objedinjavanju političkih opcija koje to žele, a drugi je razlog da su stranke koje su po habitusu slične jedna drugoj. Nije bitno kako će se neka stranka zvati. Bitni su ljudi koji su u toj stranci i koliko im možete vjerovati, da vas ne izdaju, prodaju i ne rade vam iza leđa – pojašnjava Hadžibajrić.

Programi političkih partija u BiH su u pet deka, dakle veoma slični i svi se pozivaju na jednakost, ravnopravnost od nacionalne do evropske povelje, smatra naš sagovornik.

- Važno je raditi na terenu i mi smo se veoma lako dogovorili sa A-SDA, koja je trenutno najjača politička opcija u Unsko-sanskom kantonu, a Ogrešević je, isto kao i ja u općini Stari Grad, četvrti mandat gradonačelnik Cazina – kaže Hadžibajrić.

On ne misli da je ovo ujedinjenje zbog okrupnjavanja opozicije i to pojašnjava kroz funkcionisanje "Četvorke" na vlasti u Kantonu Sarajevo.

- "Četvorka" je na vlasti u KS i time se ništa ne mijenja, je li to sada u vlasti NBL i NES, to je sasvim nebitno. Moramo biti iskreni. Tamo gdje NBL nije bila zastupljena u USK ili u ZDK, mada imamo jednog vijećnika u Maglaju, ali tu je puno jača A-SDA. Zato ne mislim da je to okrupnjavanje opozicije, već stranaka. NBL je snažnija po broju vijećnika u Goraždanskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Dakle, nećemo jedni drugima ulaziti na teren. Tamo gdje NBL ima ima više vijećnika ili zastupnika, tu će se A-SDA nama prikloniti, a isto i mi njima – kaže Hadžibajrić.

Dogurali do državnog parlamenta

Prilikom razgovora o ujedinjenju dvije stranke i izboru predsjednika Hadžibajrić otkriva.

- Kada me je Ogrešević pitao ko će biti predsjednik stranke, ja sam rekao: "Ti". Prije svega je mlađi od mene 10 godina, a s druge strane, dosta sam tereta podnio prilikom izbora za načelnika Starog Grada i samo što iz podmornica nisu pucali na mene. Nije BiH od Baščaršije do Ilidže, kako neki govore u FBiH, a ni od Baščaršije do Marijinog Dvora, kako govore neki iz entiteta RS-a, koji nisu dobronamjerni prema državi BiH. Zašto onda ne bi predsjednik stranke bio neko iz Cazina, pa u BiH je i Kladuša i Banja Luka i Brčko, i ne patim od sujete. Neki kažu da bježim od odgovornosti. Ako se laktam da budem predsjednik stranke, onda bi rekli da mi je samo važna funkcija. Ako kažem da ću biti zamjenik, onda kažu da bježim od ogovornosti. Puna su nam usta da mlađima trebamo prepuštati određene funkcije u političkom životu, a ne daje im se prilika. Mi ćemo dati priliku mladima da se mogu tesati u političkom životu – kaže Hadžibajrić.

Sa ujedinjenjem ove dvije stranke NBL je dogurala do federalnog i državnog parlamenta jer A-SDA ima svoje zastupnike, a i A-SDA bit će zastupljena gdje do sada nikada nije bila u spomenutim kantonima gdje svoje vijećnike ima NBL.

- To je istina jer A-SDA u Parlamentu FBiH ima četiri zastupnika i u državnom parlamentu imaju jednog zastupnika. Uz to ja razgovaram sa četvero zastupnika koji su u Parlamentu FBiH da pređu u NES. Ako se to obistini, a ne mogu govoriti o imenima, NES bi u Federalnom parlamentu imao osam zastupnika. Tako da se ozbiljno pripremamo za Opće izbore 2022. godine – zaključuje Hadžibajrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.