Kako je saopćeno iz MMKS, zaštita svjedoka je presudna, te se predmet protiv Petra Jojića i Vjerice Radete ne može nastaviti voditi u Srbiji, uprkos tvrdnjama da je sistem zaštite svjedoka u Srbiji dovoljno razvijen i uređen u skladu s međunarodnim standardima o ljudskim pravima.

Osvrčući se na žalbu Srbije, u saopštenju se navodi da „tamo gdje su izneseni konkretni argumenti, dokazi pokazuju da nisu dovoljni da osiguraju prisustvo ključnih svjedoka", koji su naveli da se boje svjedočiti u Srbiji zbog sigurnosti sebe i svojih porodica i jer su optuženi kolege Vojislava Šešelja, koji je uticajna politička ličnost u ovoj zemlji.

Žalbeno vijeće ne vidi razloga za sumnju u opoziv odluke kojom je postupak za nepoštivanje Suda protiv Jojića i Radete prebačen u Srbiju, s obzirom da su svjedoci u ovom slučaju rekli da ne vjeruju srbijanskom pravosuđu.

Jojić i Radeta, zvaničnici Srpske radikalne stranke (SRS), optuženi su za nepoštivanje Haškog suda u postupku protiv njihovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja – koji je pravosnažnom presudom proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na deset godina zatvora.

Tribunal je prije gotovo četiri godine tražio od Beograda da uhapsi i izruči Jojića i Radetu, koje je u oktobru 2012. optužio da su utjecali na svjedoke u haškom procesu protiv Šešelja tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promijene iskaze ili ne svjedoče.

Vlasti Srbije su ranije, tokom dugotrajnog sporenja s Tribunalom oko hapšenja i izručenja dvoje radikala, predlagali da se njima sudi pred srbijanskim sudom, ali je Haški tribunal tu mogućnost odbijao. Prije nego što je zatvoren krajem 2017. godine, Tribunal je Mehanizmu proslijedio predmet protiv Jojića i Radete na daljnje odlučivanje, i donesena je odluka da se postupak prebaci u Srbiju. Ova odluka opozvana je od strane MMKS-a u maju 2019. godine.