open-navfaktor-logo
search
Sedmični magazin Stav
Halil Tikveša i Esad Zgodić dobitnici nagrade "25. novembar"
U 2020. godini stručni žiri odlučio je jednoglasno da nagrada "25. novembar" za "životno djelo" pripada likovnom umjetniku Halilu Tikveši. Nagrada za knjigu godine jednoglasno je dodijeljena profesoru emeritusu Esadu Zgodiću za djelo "Naučnici i upravljanje državom" izdavačke kuće "Slovo bosansko".
24.11.2020. u 13:40
get url
text

Sedmični magazin Stav petu godinu zaredom dodjeljuje nagradu "25. novembar". Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), a u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019).

Visoki pokrovitelj nagrade "25. novembar" je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

U 2020. godini članovi stručnog žirija su akademski slikar Džeko Hodžić (predsjednik žirija u kategoriji za životno djelo), prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović (predsjednik žirija u kategoriji za knjigu godine), književni kritičar Hamza Ridžal (predsjednik žirija u kategoriji za mladog pisca) te članovi žirija: prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović-Sokolija i glavni urednik sedmičnika Stav Filip Mursel Begović.

U 2020. godini stručni žiri u oblasti za "životno djelo" je na zasjedanju 31. oktobra 2020. jednoglasno odlučio da nagrada za "životno djelo" pripada likovnom umjetniku Halilu Tikveši. Nagradni fond za životno djelo u 2020. godini iznosi 5.000 KM. Laureat pritom prima plaketu i statuu, rad akademskog kipara Adisa Lukača.

Nagrada za "knjigu godine", pod predsjedavanjem prof. dr. Fahrudina Rizvanbegovića, jednoglasno je dodijeljena profesoru emeritusu Esadu Zgodiću za djelo Naučnici i upravljanje državom izdavačke kuće "Slovo bosansko", izdana u 2020. godini. Nagradni fond za "knjigu godine" u 2020. godini iznosi 3.000 KM. Laureat pritom prima plaketu i statuu, rad akademskog kipara Adisa Lukača.

Stručni žiri pod predsjedavanjem književnog kritičara Hamze Ridžala 1. marta 2020. godine, nakon provedenog javnog poziva za mlade pisce, između pristiglih neobjavljenih rukopisa, kao najbolje je izabrao djelo Ahmeda Kurte "Nebeski senat". Knjiga je, prema ranije ustanovljenom planu, pripremljena i spremna za tisak te se dodjeljuje kao nagrada povodom 25. novembra. Na ovaj način žiri spaja dva najznačajnija državna praznika u Bosni i Hercegovini: 25. novembar i 1. mart.

- Na prijedlog uredništva sedmičnika Stav Uprava "Simurg medije d. o. o." je potvrdila da se nagrada "25. novembar" u kategorijama za "životno djelo" i "knjigu godine", do sada dodjeljivana isključivo iz oblasti književnosti, u 2020. godini širi na oblast umjetnost i nauka. U kategoriji za "mladog pisca" nagrada se i dalje dodjeljuje kroz raspisivanje konkursa za neobjavljeni rukopis iz oblasti književnosti - objasnio je inicijator nagrade Filip Mursel Begović, glavni urednik sedmičnog magazina Stav i član stručnog žirija.

Nagradni fond za potrebe dodjele nagrade osiguran je od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i sponzorstva BBI banke, koja je partner dodjele nagrade.

S obzirom na epidemiološku situaciju, svečana dodjela nagrade "25. novembar" neće biti održana kao što je to bio slučaj proteklih godina. U saradnji s TV Hayat, sedmični magazin Stav je, u sklopu svečanog obilježavanja 25. novembra na ovoj televiziji, u specijalnoj emisiji u Zemaljskom muzeju ugostio članove žirija i laureate nagrade "25. novembar". Emisiju je vodio glavni urednik Stava Filip Mursel Begović. U emisiji, koja će se emitirati 25. novembra na Hayatu, građanima će se obratiti i visoki pokrovitelj nagrade "25. novembar" Nj. E. Šefik Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.