open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Hasečić o oslobađajućoj presudi pripadnicima Ravnogorskog pokreta: Katastrofa za buduće generacije
Ovo je katastrofalno za sve buduće generacije, izjavila je predsjednica Udruženja Žena - žrtva rata Bakira Hasečić, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu "Ravnogorskog pokreta" u martu 2019. godine u Višegradu, javlja Anadolija.
16.12.2021. u 13:17
get url
text

- Samo nepojavljivanje optuženih danas govori da cure informacije iz ove zgrade Suda BiH da će biti oslobođeni i zbog toga nisu ni došli na izricanje presude. Ovo je katastrofalno, poslije svega onoga što smo preživjeli 1992. godine, i nakon što su svi mediji objavili šta su sve pjevali, da će "ponovo teći krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina". Sve vam ovo govori da ponovo pozivaju na rat, genocid - rekla je Hasečić.

Dodala je da ih je, nažalost, postupajući sudija oslobodio odgovornosti.

VEZANI TEKST - Sud BiH oslobodio pripadnike Ravnogorskog pokreta

- Vidjet ćemo šta će se riješiti u Apelacionom vijeću u drugostepenoj presudi. Ali ovo je katastrofalno, ovo je grozno da država Bosna i Hercegovina i ovaj sud, koji dijeli pravdu, stoji iza četnika, ratnih zločinaca, koji su nas klali, silovali i ubijali i etnički očistili. Ovo je katastrofalno za sve buduće generacije koje dolaze iza nas - kazala je Hasečić novinarima nakon presude.

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu "Ravnogorskog pokreta" u martu 2019. godine u Višegradu.

Prvostepeno vijeće Suda BiH danas je izreklo prvostepenu presudu trojici pripadnika "Ravnogorskog pokreta" optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada. Prema prvostepenoj presudi, trojica pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta oslobođena su optužbi.

Sud je utvrdio da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice. Optuženi danas nisu prisustvovali izricanju presude.

Sladojević, Aleksić i Lečić su se ranije izjasnili da nisu krivi za ono za šta ih se tereti.

Sladojević, Aleksić i Lečić su se teretili da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao "Draževina", te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.