Dogovoreno je značajno intenziviranje aktivnosti u čišćenju grada i premošćavanje svih problema s kojima se nova Uprava ovog komunalnog preduzeća susrela odmah po imenovanju.

VEZANI TEKST - Sarajevska naselja na Bajram "zatrpana" smećem

Neki od tih problema je nepostojanje dovoljnog broja mehanizacije, posebno specijaliziranih vozila za odvoz smeća iz tzv. zvona za odvojeno prikupljanje otpada.

Kako je ovom prilikom istaknuto, ovu vrstu kontejnera općine su kupovale bez konsultacija sa KJKP Rad, koje nema dovoljno vozila za prikupljanje smeća iz ovih zvona.

- Nabavit ćemo to vozilo, ali i svu ostalu opremu potrebnu za nesmetano funkcioniranje preduzeća. Veliki je broj nagomilanih problema koje je uzrokovao nemar prethodne Uprave. Zatekli smo 41 neregistrovano vozilo, ali pošto više nemamo luksuz da se pravdamo neradom prethodnika, pokrenuli smo niz koraka koji će nam pomoći da Sarajevo napokon bude čist grad kakav građani zaslužuju - istaknuo je premijer Forto.

VEZANI TEKST - Općina Stari Grad Sarajevo: Za smeće po gradu krivicu snosi kantonalna vlast i KJKP Rad

Ministar Hadžiahmetović rekao je da će Uprava KJKP Rad u narednim danima napraviti specifikaciju svih nedostajućih sredstava i vozila. Za ove namjene Vlada KS odobrila je 1,6 miliona KM.

- Razgovarali smo i o ljudskim resursima u preduzeću i u tom smislu Ministarstvo je dalo saglasnost za upošljavanje nova 73 radnika, od čega će njih više od 40 direktno raditi na održavanju čistoće - rekao je ministar Hadžiahmetović, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Iako se nedavno iz Vlade KS pompezno najavljivalo čišćenje Sarajeva, stanovnici glavnog grada BiH svjedoci su prljavih ulica, zatrpanih kontejnera ogromnim količinama smeća.