open-navfaktor-logo
search
Srbija
Husein Mujanović pušten na slobodu: Na putu je prema Bosni i Hercegovini
Nakon drugostepene presude Apelacionog suda u Beogradu, prema kojoj je Husein Mujanović osuđen na četiri i po godine, on je danas pušten kući.
30.01.2023. u 19:11
get url
text

Kako je potvrđeno za N1, Mujanoviću su spomenute 4,5 godine na koje je osuđen isticale sutra. S obzirom da je u pritvoru u Beogradu još od 2018. godine, iz njega je pušten danas.

Trenutno je na putu prema Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Prvostepenom presudom Mujanović je bio osuđen na deset godina zatvora.

- Okrivljeni Husein Mujanović je oglašen krivim što je u vremenskom periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine, kao upravnik vojničkog pritvora oružanih snaga Armije BiH – Ilidža, u Hrasnici, prema zatvorenim civilima nečovječno postupao i nanosio im velike duševne patnje, tako što im nije obezbijedio minimalne životne uslove, držeći ih zatvorene u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dvije ćelije, bez prozora, ležajeva i drugog inventara - navodi se u saopćenju Suda.

VEZANI TEKST - Odluka suda u Beogradu: Husein Mujanović uskoro izlazi na slobodu

Civili su, prema saopćenju, za jelo dnevno dobijali minimalne količine hrane, jedan ili najviše dva obroka, koji se sastojao od 12 ili 13 kašika tečnosti i kriške hljeba po osobi, zbog čega su sve vrijeme bili gladni i žedni, pri čemu im nije bila pružena ni osnovna zdravstvena zaštita.

- Po nalaženju Apelacionog suda, sadržajna, suštinska i uporedna analiza dokaza izvedenih tokom ovog postupka dovodi do nesumnjivog zaključka da je van razumne sumnje dokazano da je okrivljeni, u vremenskom periodu od 8. jula do 15. oktobra 1992. godine, bio upravnik vojničkog pritvora u Hrasnici, te da je prema pritvorenim civilima nečovječno postupao jer im nije obezbijedio elementarne životne uslove - navode iz Suda.

Apelacioni sud je, djelimičnim usvajanjem žalbi okrivljenog i njegovih branilaca, izostavio iz činjeničnog opisa optužnice protivzakonito zatvaranje, nalazeći da u konkretnom slučaju nema dokaza da je okrivljeni u inkriminisanom periodu, kao upravnik vojničkog pritvora u Hrasnici, preduzeo radnju protivpravnog zatvaranja oko 30 srpskih civila.

Također, Apelacioni sud je našao i da dokazima izvedenim tokom ovog krivičnog postupka nije se moglo nesumnjivo zaključiti ni da je Mujanović izdao naredbu da se zatvorenici prebijaju i muče, te da je nanio tjelesne povrede oštećenima M. V. i S. P.

Viši sud u Beogradu je u maju 2022. godine u ponovljenom postupku osudio Mujanovića na deset godina zatvora za zlostavljanje zatvorenika srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru Armije Bosne i Hercegovine u Hrasnici kod Sarajeva.

I u prethodnom postupku, u julu 2020. godine, Mujanoviću je izrečena ista kazna od deset godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u februaru 2021. ukinuo tu presudu i naložio ponovno suđenje. Mujanovićev advokat Dušan Ignjatović je u žalbenom postupku tvrdio da prvostepeni postupak nije bio pravičan, jer Viši sud u Beogradu nije prihvatio sve svjedoke koje je Odbrana predložila.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između BiH i Srbije. Od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji, javio je BIRN BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.