open-navfaktor-logo
search
Dogovoreno
I Skupština USK se konstituira u ponedjeljak, a Posavskog kantona u srijedu
Konstituirajuća sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona bit će sazvana za ponedjeljak, sauglašeno je na sastanku predstavnika stranka koje su dobile mandate u novom sazivu Skupštine USK.
12.11.2022. u 13:41
get url
text
Sastanak stranaka u Vladi USK
Sastanak stranaka u Vladi USK

Dnevni red sjednice predviđa potvrdu mandata 30 zastupnika, formiranje Klubova konstitutivnih naroda, izbor rukovodstva Skupštine kao i izbor delegata u Dom naroda Federacije, objavio je RTV USK.

Izvjesno je, međutim, da će sjednica kratko trajati jer još uvijek ne postoji politički dogovor stranaka oko formiranja većine zbog čeka će ponedjeljak biti uglavnom u znaku dodjele mandata i polaganja svečane izjave zastupnika, piše RTV USK.

Unsko-sanski kanton će, u Dom naroda Parlamenta FBiH, dati tri delegata iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih.

U Skupštini USK SDA ima osam mandata, NES osam, SDP tri, Željko Komšić – Za građansku državu DF/GS tri, POMAK tri, NiP dva, te po jedan Laburistička stranka, Stranka za BiH - SPU i Naša stranka.

VEZANI TEKST - SDP i SDA će zajedno biti u vlasti u Livnu, ali će žrijeb odlučiti o delegatima, Konaković zove DF zbog Doma naroda?

Poznat je datum i konstituirajuće sjednice Skupštine Posavskog kantona. Ona će biti održana u srijedu.

Kako je najavljeno, za sjednicu je uz uručivanje uvjerenja o dodjeli mandata i davanja svečane izjave, predviđeno konstituiranje klubova zastupnika te predlaganje kandidata za predsjednika ili dopredsjednika Skupštine, kao i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Posavskog kantona biraju se četiri delegata, po jedan iz svakog od konstitutivnih naroda i iz reda ostalih.

Skupštinu Posavskog kantona činit će sedam stranaka, i to HDZ BiH (12 zastupnika), SDA sa tri zastupnika, HDZ 1990 sa dva, te sa po jednim zastupnikom SDP, HRS, PDA i Nezavisni.

Za ponedjeljak je sazvana i konstituirajuća sjednica Skupštine Livanjskog kantona, dok su svoje održali Tuzlanski i Kanton Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.