open-navfaktor-logo
search
Evropska elita
I Zmajevi čekaju ishod: Hoće li žrijeb Lige prvaka donijeti "grupu smrti"?
Žrijeb grupne faze UEFA Lige prvaka bit će održan sutra od 18 sati u Istanbulu, gradu domaćinu ovosezonskog finala elitnog takmičenja.
24.08.2022. u 16:45
get url
text

Uoči žrijeba upražnjena su tri mjesta, a ona će biti popunjena večeras nakon što se odigraju revanš -utakmice play-offa.

Podsjećamo da se u Ligu prvaka 26 timova plasiralo direktno, a ukupno šest pozicija rezervisano je za sudionike kvalifikacija. Dakle, 32 tima bit će smještena u osam grupa.

Ekipe su prije žrijebanja u Istanbulu podijeljene u četiri jakosne grupe. U prvoj jakosnoj grupi su prvaci Španije (Real Madrid), Engleske (Manchester City), Njemačke (Bayern), Francuske (PSG), Italije (Milan), Nizozemske (Ajax) i prošlosezonski osvajač Evropske lige, Eintracht Frankfurt.

U drugi šešir smješteni su Barcelona, Liverpool, Atletico Madrid, Sevilla, Chelsea, Tottenham, Juventus, Leipzig, u treći Borussija Dortmund, Salzburg, Shakhtar, Inter, Napoli, Benfica, Sporting, Bayer Leverkusen, u četvrti Marseille, Club Brugge, Celtic, Plzen, Maccabi Haifa, a još tri tima će biti uvrštena nakon što bude poznat ishod play-offa.

Ovakav raspored ne isključuje da žrijeb donese i neku "grupu smrti" u kojoj bi primjera radi smješteni bili Real Madrid, Liverpool, Inter, Marseille...

BiH će u grupnoj fazi imati minimalno pet igrača: Rade Krunić (Milan), Miralem Pjanić (Barcelona), Edin Džeko (Inter), Amar Dedić (Salzburg), Sead Kolašinac (Marseille), a nije isključeno da im se pridruže "dinamovci" Amer Gojak i Luka Menalo, pod uvjetom da hrvatski prvak eliminira norveški Bodo/Glimt.

Mečevi prvog kola grupne faze Lige prvaka igraju se šestog i sedmog septembra. Titulu brani Real Madrid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.