Izvor Blica kaže da je Dačić produžio posjetu i pored mogućnosti da se s Vučićem u Beograd vrati helikopterom, što je mnogo komfornija i brža opcija.

⁃ Vučić je ponudio Dačiću da se zajedno vrate sa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina, ali je ovaj to odbio. Ostao je da se nasamo vidi s Miloradom Dodikom - kaže izvor Blica.

Poslije aprilskih izbora, naprednjacima i socijalistima predstoje pregovori oko formiranja nove vlasti i na republičkom i na beogradskom nivou. Dok se za Beograd uveliko pominju novi izbori za šest do devet mjeseci, u republičkom parlamentu je situacija mnogo jasnija.

Ipak, formiranje nove Vlade će zavisiti i od geopolitičke situacije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu i pritiscima da se Beograd pridruži sankcijama Moskvi.

SPS i Dodik važe za simpatizere Rusije, a ostaje da se vidi da li je ovaj njihov susret još jedan pokazatelj da je budućnost koalicije naprednjaka i socijalista pod znakom pitanja, ili je Dačić imao neka druga posla s Dodikom.

VEZANI TEKST - Igrači Moskve: Dačić bijesan na Vučića, Dodiku sužen manevarski prostor za destabilizaciju BiH

Ivica Dačić kaže za Blic da se nije vratio sa Vučićem jer je imao svoj program i jer je išao u Bosansku Dubicu poslije skupa.

⁃ Predsjednik Vučić mi je ponudio da idemo zajedno helikopterom, ali meni nije odgovaralo, jer je bio dogovor da obiđemo Bosansku Dubicu i tamošnju bolnicu. Zato smo išli odvojeno, kolima. Predsjednik Vučić se odmah vraćao, a ja sam ostao cijeli dan - pojašnjava on. 

U martu ove godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija osudila je rusku invaziju na Ukrajinu. Za Rezoluciju glasala je 141 država, pet je bilo protiv, a 34 zemlje bile su suzdržane. Rezoluciju je podržala i Srbija, a što se nimalo nije dopalo Dačiću koji je burno reagirao. 

Kao glavni eksponent Moskve u Beogradu, Dačić je smatrao da Srbija treba da ostane doslijedna u svom stavu, i da glasa protiv ili da predstavnik Srbije ne bude u sali u vrijeme glasanja u Ujedinjenim nacijama.

Vučić i Dačić su prije ovog glasanja imali verbalni okršaj na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Dačić je insistirao da se u zaključcima brišu cijeli pasusi koji se odnose na podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, na što mu je Vučić odbijajući da to uradi rekao da je bezobrazan.

Kada je 15. februara ove godine obilježavan Dan državnosti Srbije objavljena informacija da ambasadori zemalja Evropske unije neće doći na svečanost zbog Milorada Dodika, odmah im je odgovorio Dačić. Poručio im je da ako im smeta Dodik ne moraju uopće do dolaze.