open-navfaktor-logo
search
Ukupno 10.000 radnika
Imaju dva zahtjeva: Budžetski korisnici u subotu izlaze na proteste u Tuzli
Sindikati koji okupljaju oko 10.000 zaposlenih koji plaće primaju iz budžeta Tuzlanskog kantona, u subotu u 11 sati održat će proteste na Trgu slobode u Tuzli.
20.12.2022. u 15:22
get url
text
Predstavnici sindikata

Oni traže da se u budžetu za narednu godinu osiguraju sredstva za usklađivanje plaća sa porastom indeksa potrošačkih cijena, odnosno povećanje plaća za 17,3 posto, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći u skladu sa Uredbom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 1.080 KM.

Oba njihova zahtjeva Vlada TK odbila je prošle sedmice, tako da je naredna mjera sindikalne borbe za koju se odlučila Kooordinacija sindikata budžetskih korisnika TK organizacija protesta.

Koordinacija okuplja zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, policiji, sudovima i tužilaštvu te zaposlene u kantonalnoj državnoj službi.

- Službeni podatak Agencije za statistiku iz oktobra govori da je indeks potrošačkih cijena porastao za 17,3 posto i mi tražimo da se plaće usklade s tim porastom. Također tražimo jednokratnu pomoć koju su primili radnici BH Telecoma, BH Pošte, Željeznica FBiH, direkcija cesta, zaposleni u Vladi FBiH, zaposleni u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK i Zavoda za zapošljavanje TK, kao i pojedini domovi zdravlja u TK - kaže Admir Terzić, predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Iz Vlade TK na zahtjeve sindikata, prošle sedmice su odgovorili saopćenjem u kojem, između ostalog, kažu da "uposlenicima u oblastima obrazovanja, pravosuđa i uprave plaća je ove godine dva puta povećana i, u odnosu na visinu plaće iz 2021. godine, ona je danas veća za 19,5 posto".

- Cilj povećanja plaća u ovoj godini bilo je povećanje standarda, koje Vlada TK sada želi prikazati kao usklađivanje plaća sa porastom troškova života - kaže Terzić.

Podršku radnicima koji plaću primaju s budžeta TK u subotu će pružiti i zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama, koji također od Vlade TK traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.080 KM.

- Ako uzmemo potrošačku korpu, u njoj je 50 posto hrana, koja je u ovoj godini poskupjela oko 30 posto. Kada su u pitanju naše plaće, od 4.000 radnika u osnovnom obrazovanju, više od 500 radnika ima minimalnu plaću od 620 KM. Od 3.000 nastavnika, samo polovina ima koeficijente visoke stručne spreme i njihova osnovna plaća je oko 1.300 KM - kaže Sumedin Kulović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK.

Ukoliko njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno, šest sindikata budžetskih korisnika iz TK najavljuju druge oblike sindikalne borbe, poput štrajka upozorenja i generalnog štrajka.

- U budžetu TK za narednu godinu postoji suficit od 27,5 miliona KM. Mi znamo da postoje sredstva za realizaciju jednokratne pomoći jer prema podacima koje su nam dali u Vladi TK, to bi iziskivalo oko 10,5 miliona KM - kaže Kulović.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.