open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Imate dijabetes, ovo su namirnice koje biste češće trebali jesti
Brojni stručnjaci za dijabetes izdvojili su četiri zdrave hranjive tvari - vlakana, omega3 masne kiseline, kalcij i vitamin D, koje su važne u prehrani dijabetičara
16.06.2019. u 21:13
get url
text

Prehrana je ključna stvar za sve one koji boluju od dijabetesa. Vrlo je važno znati šta jesti, a šta bi trebalo izbjegavati kako se zdravlje dalje ne bi kompliciralo.

Brojni stručnjaci za dijabetes izdvojili su četiri zdrave hranjive tvari - vlakana, omega3 masne kiseline, kalcij i vitamin D, koje su važne u prehrani dijabetičara.

Grah

Grah je bogat vlaknima koji pomažu da se osjećate siti, stabiliziraju šećer u krvi i snižavaju holesterol. U pola šoljice bijelog graha, dobit ćete gotovo 100 mg kalcija, što je oko 10 posto dnevnog unosa. Odličan je izvor proteina. Za razliku od drugih proteina koje obično jedete (kao što je crveno meso), grah sadrži malo zasićenih masnoća, koje mogu dovesti do bolesti srca.

Mliječni proizvodi

Nećete naći bolji izvor kalcija i vitamina D od mliječnih proizvoda, kao što je mlijeko, sir i jogurt. Studija je pokazala da su žene koje su konzumirale više od 1.200 mg kalcija i više od 800 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D na dan, imale 33 posto manje izglede za razvoj dijabetesa nego one koje su unosile manje kalcija i vitamina D.

Losos

Losos je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, zdravih masti koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, smanjuju opseg struka, upale i poboljšavaju otpor inzulina. Također je jedan od najboljih nemliječnih izvora vitamina D.

Tuna

Još jedna zdrava riba bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminom

Ječam

Jedna od najzdravijih žitarica, koju vjerovatno ne jedete, bogata je određenom vrstom topljivih vlakana beta glukanom. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDL holesterol sprečavajući sposobnost tijela da ga apsorbira.

Zob

Kao i ječam i grah, zob je bogata vlaknima i kao takva odlična je hrana za dijabetičare. Istraživanja pokazuju da zob također može smanjiti ukupni i "loš" LDL holesterol i poboljšati otpor inzulina.

Bobičasto voće

Bobice su prirodni bomboni, ali za razliku od slastica, bogate su vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Šoljica kupina sadrži 7,6 g vlakana, borovnice sadrže 3,5 g. Antioksidansi iz bobica također su dobri za srce.

Hurme

Odličan okus, u kombinaciji s puno vlakana (sedam hurmi sadrži četiri g), čini ih savršenim slatkim zalogajem za dijabetičare. One su također bogate antioksidansima, po porciji ih sadrže više od grožđa, narandže, brokule i paprike.

Zeleno povrće

Vjerovatno mislite na salatu, ali u ovu kategoriju spadaju repa, kupus, kao i blitva. Svi su izvanredan izvor vlakana i kalcija. Zeleno povrće je isto tako dobro za srce, zahvaljujući folatima koje sadrže.

Leća

Kao i grah, leća čuva pravo bogatstvo vlakana. Jedna šoljica kuhane leće sadrži nevjerovatnih 16 grama. Također pruža blizu 360 mikrograma folata.

Lan

Lan je najpoznatiji kao izvor vlakana i alfa-linolenske kiseline (ALA), koje tijelo pretvara u omega 3 masne kiseline EPA i DHA. U nekoliko velikih studija, istraživači su otkrili povezanost između povećanog unosa alfa-linolenske kiseline i smanjenim šansama za oboljenje od bolesti srca i srčanog udara.

Orasi

Samo desetak oraha donosi skoro dva grama vlakana plus 2.6 grama alfa-linolenske kiseline. Ali, s obzirom da sadrže dosta kalorija, pripazite na unos ako pazite na težinu.

Kikiriki maslac

Vjerovali ili ne, neke studije su povezale maslac od kikirikija sa smanjenjem rizika od dijabetesa. Razlog možda leži u tome što dvije kašike imaju gotovo dva grama vlakana. A budući da uglavnom sadrži mononezasićene masnoće, smatra se zdravim za srce.

Tamna čokolada

Bogata antioksidansima flavonoidima može pomoći u poboljšanju dobrog i lošeg holesterola te u smanjenju krvnog pritiska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.