open-navfaktor-logo
search
Privredna jedinica
Incident u KPZ-u Zenica: Iscurilo kancerogeno ulje, iz zatvora tvrde da je sve pod kontrolom
Čim je primjećeno da je došlo do curenja, angažovana je firma za zamjenu kondenzatora, došli su elektroinženjeri, izvršili zamjenu kondenzatora, koji je potom  smješten u plastično bure i deponovan u skladište, kazali su nam u KPZ-u
20.01.2020. u 18:09
get url
text

U Privrednoj jedinici Kazneno-popravnog zavoda Zenica prošle sedmice došlo je do incidenta, kada su radnici na održavanju primijetili curenje opasnog ulja iz jednog od kondenzatora koji služe za hlađenje elektroindukcionih peći, saznaje Faktor.

Smatra se da ovi kondenzatori sadrže vrlo opasno i kancerogeno ulje piralen, koje može predstavljati veliku opasnost i čije posljedice izloženosti nisu vidljive odmah, već nakon određenog perioda, obično između dvije i pet godina.

Tragom ove informacije kontaktirali smo direktora zeničkog KPZ-a Redžu Kahrića, koji nam je potvrdio da se "nešto desilo u srijedu", ali da su to radnici na održavanju odmah primijetili i otklonili, stavili pod kontrolu i uskladištili na propisan način.

Kondenzatori u podrumu

- Naložene su sve procedure koje trebaju da se ispoštuju u ovakvim slučajevima. Nije to prvi put, to se i ranije dešavalo i kod nas i u svakoj livnici starije proizvodnje. Sve je pod kontrolom, nema nikakvih problema, to je odmah stavljeno pod kontrolu i za tren oka je sve završeno - kazao je za Faktor Kahrić.

Kemal Arnautović, inženjer zaštite na radu u KPZ-u Zenica nam je detaljno pojasnio o kakvim uređajima je riječ i šta se desilo u konkretnom slučaju.

- To se dešava, s obzirom da su postrojenja elekroindukcionih peći već godinama tu i rade na tom principu sa kondenzatorima koji vjerovatno, ne mogu tvrditi, ali vjerovatno, po pretpostavkama,  sadrže piralensko ulje, s obzirom na godinu proizvodnje. Čim je primjećeno da je došlo do curenja, angažovana je firma za zamjenu kondenzatora, došli su elektroinženjeri, izvršili zamjenu kondenzatora, koji je potom  smješten u plastično bure i deponovan u skladište koje postoji ovdje kod nas za tehničke gasove, ulja i maziva. Dakle, posebno je izdvojeno u plastičnom buretu, zatvoreno i dalje ćemo vidjeti kako će se postupati s tim - kazao je Arnautović.

Postupanje sa piralenom, podsjetio je, još nije u potpunosti uređeno u našoj državi, niti su još doneseni bilo kakvi akti u vezi s tim.

- Poznato je da smo u Tuzli imali taj slučaj. Kondenzatori se isprazne od tog ulja i onda se zatvore u plastičnu burad koja se smjeste na određeno mjesto dok država ne nađe rješenje na koji način će se to rješavati. Postoje fabrike u Švicarskoj i Njemačkoj gdje se ta ulja spaljuju, samo je to veoma skupo - pojasnio je Arnautović.

U konkretnom slučaju, kako je kazao, radi se o vrlo maloj količini ulja koje je iscurilo iz kondenzatora prije nego je problem riješen.

- Piralensko ulje je dobro u tom smislu da ne gori, ne isparava i tako dalje, a dobro je za hlađenje u sistemu. Ovi kondenzatori su u posebnim prostorijama, koje su planski rađene kad se projektovalo. Radi se o jednoj podrumskoj prostoriji, koja je u betonu, tako da nema tu doticaja, niti opasnosti. Naši ljudi nisu ni ulazili, jer smo mi angažovali firmu koja će to uraditi. Ovdje je riječ o maloj količini, decilitar ili dva maksimalno je uspjelo iscuriti prije dok se to riješilo, ali mi smo opet postupili u skladu s propisima - kazao je Arnaut.

Šta je piralen?

O piralenu se u posljednje vrijeme dosta govorilo, posebno nakon incidenata u Tuzli, Banjoj Luci i u Mostaru.

Prema riječima stručnjaka, upotreba piralena znatno je smanjena od 1970-ih godina, ali i dalje postoji u postojećoj opremi ili u uskladištenom otpadu i predstavlja stalnu prijetnju za okolinu. Otkrivanjem toksičnosti i kancerogenosti njegova proizvodnja je bila zabranjena saveznim zakonom SAD-a još 1978. i Stokholmskom konvencijom iz 2001. Međunarodna agencija za istraživanje raka identifikovala je piralen kao spoj s kancerogenim osobinama.

Kada piralen iscuri u zemlju on trajno zagađuje zemljište, kao i podzemne vode koje tuda prolaze, a najveća opasnost je prilikom njegovog sagorijevanja na otvorenom prostoru, jer se tada oslobađa veliki broj opasnih i kancerogenih produkata.

Kada piralen iscuri na beton, kao u slučaju iz livnice zeničkog KPZ-a, tada se po tom mjestu prospe pijesak koji upije piralen, a zatim se pijesak, kao i sav alat i odjeća, trebaju staviti u burad i zakopati u glinene rovove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.