Konkretnije, ove godine, izostat će javni poziv za sufinansiranje projekata institucija kulture Ministarstva civilnih poslova BiH, iz koje se obično osigurava budžet za ove institucije.

A problemi su već počeli. Uposlenici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti već dva mjeseca nisu dobili plaću, a nažalost, isti scenarij čeka i ostale.

- Smatram da država treba da se pobrine za institucije iz oblasti kulture na bilo koji način. Kako se pobrinu za svoje plaće, tako da se pobrinu i za egzistenciju institucija koje čuvaju nacionalno blago BiH.

Neusvajanje budžeta znači da nam nedostaju sredstva za egzistenciju. Mi nismo čak u prilici da napredujemo ni u kojem pogledu iz prostog razloga što nemamo dovoljno finansiranja, čak ni za osnovnu egzistenciju, a kamoli za proširenje kapaciteta. Strahujemo od narednih dana, to je nešto s čim se suočavamo svake godine. Naše traume počinju od januara i tada nismo sigurni da li ćemo uopće egzistirati. Sad zasad nismo imali kašnjenja, ali uskoro će se dogoditi, nažalost. Svake godine dođemo u tu situaciju – kaže Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

Kulturne institucije ili sedam stubova kulture BiH nemaju stalni izvor finansiranja. Preživljavaju tako da sredstva za plaće, režije i sve ostalo pokušavaju osigurati putem tri javna poziva, kantonalnog, federalnog i državnog.

Vlada KS je u prošlom sazivu započela proces da ovaj Kanton preuzme finansijska prava, međutim, to nikad nije realizirano.

- Kada je Umjetnička galerija u pitanju, mi imamo na računu za još možda jednu plaću, i to je sve do marta ili aprila, kada se eventualno možemo nadati prvim prihodima od Kantona. Naravno sa puno gorčine o ovome govorim, posebno danas kada Umjetnička galerija BiH slavi 75 godina postojanja i rada. Od tih 75 godina nažalost uskoro ulazimo u 30. godišnjicu od kada nemamo riješen pravni status ni finansiranje. Više se ne može ni komentarisati. To je sramota za svaku državu na svijetu da njene nacionalne institucije tako vegetiraju, a onda povrh svega se poigravaju ovako. Mi definitivno nemamo odgovor šta i kako dalje - kazao je Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH.