Podsjećamo, Vlada TK je smijenjena zahvaljujući glasovima zastupnika SDA, Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i Socijaldemokrata BiH (SD BiH) te zastupnika Smaje Mandžića i zastupnice Jasmine Lugavić.

Irfan Halilagić je predsjednik SDA u Lukavcu i kandidat za načelnika ovog grada na posljednjim Lokalnim izborima. Halilagić ima 34 godine, diplomirani je pravnik i predstavlja "mlađu struju" u SDA TK.

- Nudimo novu paradigmu u političkom djelovanju, vjerovatno najmleđeg kandidata za premijera u Federaciji Bosne i Hercegovine. Na taj način pokazujemo da ćemo dati šansu mladima. Pred nama je težak posao, ali vjerujemo da će Irfan Halilagić odgovoriti na taj zadatak - rekao je predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak.

Halilagić je rekao da mu je pripala velika čast i odgovornost te se zahvalio njegovoj stranci koja mu je ukazala povjerenje.

- Uradit ću sve da povjerenje opravdam. Imamo 10 mjeseci do izbora, to nije alibi, dovoljno je vremena da pokažemo da smo napravili zaokret. Slijedi nam analiza budžeta, kao i mjera i stretegija koje se provode. Sve dobre projekte ćemo nastaviti - rekao je Halilagić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović u ponedjeljak bi zvanično trebao povjeriti Halilagiću mandat za sastav nove Vlade TK.

- Rok za sastavljanje Vlade je 10 dana i vjerujemo da ćemo sve završiti u zakonskom roku. Još uvijek nismo razgovarali o podjeli resora s koalicionim partnerima, ali tu ne očekujem da će biti problema. Sastav Vlade mora biti u skladu s Ustavom, dakle da budu zastupljeni svi konstitutivni narodi, a sigurno je da neće biti ministara s optužnicom - rekao je Skopljak.

Irfan Halilagić je aktivan je član Stranke demokratske akcije Lukavac od 2008. godine, a od 2015. godine obavljao funkciju predsjednika Asocijacije mladih SDA OO Lukavac.

Oženjen je i otac dvoje djece.