open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Iseljenje Gradske uprave se može očekivati polovinom naredne godine
Mi treba tek sada da dođemo do idejnih rješenja. Mislim da do polovine naredne godine još neće biti stečeni uvjeti da Gradska uprava iseli u novi prostor, rekao je Mirsad Zaimović
03.12.2019. u 07:58
get url
text
Zgrada Parlamenta FBiH

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu više neće biti "podstanar" u objektu u kojem se nalazi već više godina jer je Gradska uprava, odnosno, Gradsko vijeće pristalo iseliti iz tog prostora i ustupiti cijelu zgradu Parlamentu. Istovremeno, Gradska uprava seli u zgradu iza Vječne vatre. Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, za Faktor kaže kako se iseljenje Gradske uprave može očekivati tek polovinom naredne godine.

Klubovi nemaju prostor za rad 

- Mi trenutno funkcioniramo na neki način kao podstanari u prostorijama Grada Sarajeva, odnosno, Gradskog vijeća. Odlukom Vlade FBiH da Gradu Sarajevu ustupi prostor iza Vječne vatre, a odlukom Gradskog vijeća sa posljednje sjednice, da to oni učine sa ovom zgradom u kojoj je smješten Parlament, konačno se stvaraju uvjeti da radimo u normalnom okruženju. Trenutno, niti jedan od klubova nema postorije za rad - govori nam Zaimović i dodaje:

- Razgovarao sam sa novinarima, oni također nemaju adekvatne uvjete za rad. Predstavnici Vlade FBiH kada dođu na sjednice, nemaju gdje zasjedati, kada odlučuju o amandmanima. Nemamo adekvatan prostor ni za doček visokih gostiju. To će se sve osigurati nakon iseljenja Gradske uprave i klubovi sutra neće imati opravdanja da nisu mogli u kvalitetnom ambijentu raspravljati o onome za što smo nadležni. Mislim da ćemo adekvatnim ulaganjem u ovaj prostor, adaptacijom, imati konačno ono što treba Parlamentu FBiH. Ne da ovdje rasipamo pare i pravimo nešto luksuzno, nego ono što je racionalno u ovom trenutku i neophodno, kako bismo kvalitetnije radili - govori nam Zaimović.

Prostoru treba adaptacija 

Upitali smo Zaimovića da li je već sada poznato koliko je novca potrebno da bi se prostor prilagodio radu Parlamenta FBiH.

- Nemamo mi još tu vrstu procjene. Čekali smo da Gradsko vijeće donese odluku o iseljenju. Mi treba tek sada da dođemo do idejnih rješenja. Mislim da do polovine naredne godine još neće biti stečeni uvjeti da Gradska uprava iseli u novi prostor. I tom prostoru treba adaptacija. Naravno, i u tim prostorima su federalne institucije za koje će trebati osigurati smještaj, tako da u ovom trenutku ne znamo precizno kolika će sredstva trebati kako bismo napravili ove potrebne korake. Pa čak nisam siguran, a potrudit ćemo se da se to ipak desi u sljedećoj godini, da ćemo moći ući u rekonstrukciju, odnosno, adaptaciju prostora - rekao nam je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.