open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Isplata naknada za nezaposlene borce mlađe od 57 godina u Kantonu Sarajevo počinje naredne sedmice
Prve isplate egzistencijalne novčane naknade za nezaposlene demobilisane borce mlađe od 57 godina u Kantonu Sarajevo počinju naredne sedmice, potvrdila je za Faktor Belma Adilović, sekretar Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.
20.08.2020. u 12:30
get url
text
get url
text

Od juna do danas za naknadu je apliciralo 3.046 demobilisanih boraca.

Podsjećamo, Skupština Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 18. maja 2020. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca kojim se omogućila egzistencijalna naknada, a čija primjena je počela 5. juna.

- Nakon što općinske službe dostave urađena rješenja na nadzor Ministarstvu za boračka pitanja i ona postanu izvršna, isplata će biti na mjesečnom nivou. S obzirom da se radi o prvoj namjeni i velikom broju korisnika, a kako bi što više korisnika bilo obuhvaćeno, prva isplata za mjesec juli očekuje se već od naredne sedmice - navodi nam Adilović i dodaje:

"Na području Kantona Sarajevo, prema podacima općinskih službi za boračka pitanja, do sada je apliciralo 3.046 demobilisanih boraca mlađih od 57 godina za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu. Od toga je urađeno 2.314 rješenja. Podsjećamo da najniži iznos novčane egzistencijalne naknade iznosi 60 KM, a najviša 275 KM. Visina iznosa mjesečne novčane egzistencijalne naknade utvrđuje se u iznosu od pet KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.