open-navfaktor-logo
search
Čekajući novu vlast
Istekao Kolektivni ugovor: Zdravstveni radnici u TK žele veće plaće
Naš zahtjev za povećanje plaća u TK kretat će se oko 10 posto u odnosu na trenutna primanja za sve zaposlene u zdravstvu, otkrio je Latifović
29.06.2019. u 08:06
get url
text

Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona istekao je 1. juna. Pregovori o novom kolektivnom ugovoru još nisu počeli, ali već sada je jasno da će osnovni zahtjev biti povećanje plaća svih zaposlenih za otprilike 10 posto.

- Mi imamo prijedlog novog kolektivnog ugovora, ali nemamo novu Vladu TK i stoga nismo htjeli da počinjemo pregovore. Imali smo dva sastanka, nudili su nam da potpišemo aneks, ali nama to ne odgovara, tako da još čekamo - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

Olakšavajuća okolnost je, dodaje, zaštitna klauzula, koja kaže da se stari Kolektivni ugovor može primijenjivati tri mjeseca nakon njegovog isteka.

- Krajnji rok za potpis je 1. septembar, a po zakonu pregovori mogu trajati najduže 45 dana. Dakle, imamo još prostora za zvanično otvaranje pregovora - pojašnja Latifović.

Nezavisni strukovni sindikat okuplja 4.200 radnika u zdravstvu svih profila, od portira do doktora. U zdravstvenom sistemu TK radi oko 5.300 ljudi, a većina doktora ima svoj sindikat.

Tuzlanski kanton deveti mjesec od izbora još nema vladu, a još se ne nazire kompozicija nove izvršne vlasti.

- Zavod zdravstvenog osiguranja TK ostvario je suficit u prošlog godini i dio toga treba da se prelije na standard uposlenih. Da li će se to rješavati povećanjem osnovice za obračun plaća ili podizanjem koeficijenata, nama nije toliko važno. Dobra je stvar što se pokreće incijativa za zaključivanje kolektivnog ugovora za cijelu FBiH, koji bi trebao ujednačiti koeficijente i platne razrede na nivou entiteta - navodi Latifović.

Dodaje da će sindikat izaći sa realnim zahtjevima kada su u pitanju povećanja, posebno kada su uzme u obzir suficit ZZO-a TK.

- Naš zahtjev za povećanje plaća u TK kretat će se oko 10 posto u odnosu na trenutna primanja za sve zaposlene u zdravstvu - otkrio je Latifović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.