open-navfaktor-logo
search
Hrvatski stručnjak
Ivan Kepčija objasnio šta radi u FK Sarajevo i kako je doveo trenera
Kada je Ismir Mirvić preuzeo Fudbalski klub Sarajevo i uplovio u fudbalsku industriju Bosne i Hercegovine, jedno od njegovih prvih pojačanja bio je Ivan Kepčija.
21.04.2022. u 09:56
get url
text

Hrvatski stručnjak koji je obnašao više funkcija u renomiranim klubovima u više država i iza sebe ima respektabilan CV na evropskom nivou bio je gost Meridianovog podkasta Indirekt.

Kepčija je bio dosta nepoznat bosanskohercegovačkoj javnosti, a sada je približio svoju profesionalni karijeru, ulogu u Sarajevu, te objasnio koje sve vizije tek treba da se sprovedu u djelo kada je u pitanju klub sa Koševa.

- Tu sam cijelu ovu sedmicu. Dođem možda jednom mjesečno da budem fizički prisutan ovdje i tada su to dani od jutra do sutra, spajanje puno ljudi i koordinacija sa svima sa kojima sam na dnevnoj bazi u kontaktu, što mailovima, telefonom, zumovima, razmjenom dokumenata i tako dalje.

Svaka analiza prve ekipe i svaka snimka dođe i do mene. Kao i igrači koje prati naš skauting. Stalno se razmjenjuju informacije sa ljudima sa kojima radim u klubu.

Involviranost je na zaista visokom nivou, ali kada dođem u Sarajevo, onda je to baš intenzivno tako da idu utakmica za utakmicom i razgovor za razgovorom. Imamo puno stvari koje rješavamo jer smo još u fazi izgradnje kluba - rekao je Kepčija.

Otkrio je kako je doveo Aleksandra Vasoskog, sadašnjeg trenera Sarajeva, kojeg je predlagao i za klupu Hajduka, dok je radio u splitskom klubu. Također, otkrio je kojim bi se tržištima Sarajevo u budućnosti moglo otvoriti:

- Ima puno elemenata na osnovu kojih se klub orijentiše prema nekom tržištu, a ja mislim da se mi moramo prije svega orijentisati prema našem, a i hrvatskim igračima može biti zanimljivo doći ovdje ako tamo nemaju prostora. Najčešće to za njih mora biti finansijski zanimljivije. Nismo nešto finansijski moćni kao platni razred, ali smo ipak prva liga, pa se može biti zanimljiv nekome ko je tamo ponajbolji u drugoj, a ne dobija priliku u prvoj. Prirodno bi bilo orijentisati se na regiju, pa u našem slučaju i na Afriku.

U bliskoj budućnosti ćemo možda imati nekog ko će za nas u Africi tražiti kvalitetna rješenja jer će za nas biti finansijski izvediva, a za igrače od tamo ćemo mi biti prva dolazna stanica u Evropu.

Strateška ideja nam je da imamo konkurentnu ekipu i što više domaću. Nedavno ih je bilo osam u kadru, daj Bože da ih bude i 12 ili 15. Svakako mislimo da u tom smjeru moramo ići. Sljedeći korak će nam biti podmlađivanje ekipe i otvaranje prostora za neke mlađe igrače. Važno je da im damo prostor i da ih pritom ne ugušimo.

Meni je najlakše dovesti brdo igrača i time spaliti brdo para, a zatvoriti nekog domaćeg ko zaslužuje prostor. Naravno da oni na terenu moraju taj prostor sami izboriti, ali zato se stalno prate treninzi, utakmice, nastupi za reprezentaciju - kazao je Kepčija.

Kompletan razgovor možete pogledati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.