open-navfaktor-logo
search
Selektor Zmajeva
Ivaylo Petev najavljuje: Vratit ću se u Bugarsku
Ivaylo Petev, selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, u razgovoru za bugarske medije najavio je da će se vratiti u Bugarsku.
05.04.2022. u 15:10
get url
text

Gostujući na bugarskom sportskom TV kanalu RING u emisiji Kod Sport govorio je o Zmajevima, tamošnjem fudbalu i međunarodnom iskustvu.

VEZANI TEKST - "Vidoviti" Ivaylo Petev polupao lončiće, rasturio Zmajeve k'o bugarsku skupštinu

- Uvijek će mi nedostajati. Ja sam Bugarin, pa ću se jednog dana vratiti u Bugarsku - kazao je Petev na pitanje da li mu nedostaje bugarski fudbal.

Složio se sa konstatacijom da farsa u Fudbalskom savezu Bugarske (Dimtar Berbatov prošle godine tvrdio da je pokraden na izborima za predjednika i ne miri se s tom činjenicom) utječe na bugarski fudbal općenito.

Petev je odrađivao praksu u velikim klubovima u Evropi, gdje je stekao mnogo iskustva.

- Pokušao sam naučiti nešto novo gdje god da sam bio. U svim klubovima u kojima sam bio na praksi, još imam više kontakata i više mogućnosti da naučim nešto novo. Šta mi je važno? Da sutra bude bolje. Da naučim nešto novo.

Unai Emery je na mene ostavio najveći i najbolji dojam. Bilo je to 2012. godine, kada je vodio Valenciju. Impresioniran sam njime kao osobom, a kao trenerom, svi znamo šta je postigao. Bez obzira na to u kojem klubu radi, uvijek ga podržavam jer on je stvarno jako dobar trener i dobra osoba - kazao je Petev.

VEZANI TEKST - Dok Petev ruši ugled Zmajeva, Zeljković šuti, a Misimović se opet negdje sakrio

Novinari iz Bugarske konstatovali su kako je BiH prije osam godina nastupila na Svjetskom prvenstvo u Brazilu, a pitali su Peteva može li Zmajeve odvesti na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačku.

Bugarski stručnjak je objasnio kako je tada 90 posto naših reprezentativaca igralo u pet najjačih liga Evrope, a da je sada ta brojka znatno manja. Ipak, naglasio je kako postoji entuzijazam i volja da se ostvare dobri rezultati.

Treba naglasiti kako je Vico Zeljković, predsjednik FSBiH, naglasio kako je cilj plasman na EURO 2024, dok je Slaven Musa, prvi pomoćnik bugarskog stručnjaka nakon utakmice protiv Luksemburga, najavio kako je cilj osvajanje naše grupe u Ligi nacija.

O Edinu Džeki je govorio u superlativima. Rekao je da je Dijamant dobar čovjek, veliki profesionalac - "pravi kapiten koji pomaže mlađim igračima".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.