open-navfaktor-logo
search
Oko 3.000 učesnika
Iz Nezuka krenula kolona Marša mira: Među učesnicima i djeca ubijenih koja nisu upamtila svoje očeve
Oko 3.000 učesnika Marša mira krenulo je jutros iz Nezuka ka Potočarima, gdje bi nakon tri dana pješačenja, trebali stići 10. jula oko 18 sati.
08.07.2022. u 09:45
get url
text

- Na startu očekujemo između tri i četiri hiljade ljudi, a veći broj učesnika će na se priključiti i u naredna tri dana. Prema našim procjenama Marš će u Potočarima okončati između četiri i pet hiljada učenika - kaže Amir Kulaglić, predsjednik Pododbora "Marša mira 2022".

Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod stazama kojima su se Podrinjci 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon pada Srebrenice 11. jula, a ove godine se održava 18. put. Najveći dio trase ove godine će biti autentičan, odnosno odgovara putu kojim je prošla većina preživjelih učesnika marša smrti 1995. godine.

Ove godine organizirano na Marš mira idu i djeca učesnika marša smrti iz 1995. godine, a među njima je i Damir Cvrk.

- Prošle godine nas je bilo 30, a sada nas je 80. Moj otac Juso Cvrk je poginuo na Baljkovici kod Nezuka, na korak do slobode. Prošle godine sam bio na tom mjestu s majkom i to je neopisiv osjećaj. Suze liju, srce hoće da iskoči iz prsa - priča Damir koji je imao samo pet dana kada mu je otac ubijen.

Otac je moj heroj, dodaje on, iako ga nikada nisam upoznao, a majka me je naučila svemu i poklonila mi je cijeli moj život.

- Od oca imam jedan prsluk, koji uvijek obučem kada ulazim u Potočare i u tom prsluku idem ocu na mezar - kaže Damir Cvrk.

Trasa kojom će se kolona kretati duga je oko 100 kilometara. Pješači se tri dana, svakoga oko 30 kilometara, po veoma zahtjevnom terenu.

Trasa Marša mira glasi: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje - Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci - Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

- Danas kao i svake godine šaljemo jednu poruku. Poruku da je na nove generacije neophodno prenositi razumijevanje značaja organizacije, pa i učešća na Maršu mira. S tim u vezi, a kako vidimo da je ovdje i veliki broj mladih ljudi, iznimno sam zadovoljan i očekujem da će Marš svake godine poprimati i još veći obim - rekao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Predviđeno je da prvo prenoćište 8. jula bude u Liplju, a posebnost ovogodišnjeg Marša je i to što drugi dan pada na Kurban-bajram.

{$galerijaFotografija}

mars mira.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.