open-navfaktor-logo
search
Incident u Hrvatskoj
Iz Termi Tuhelj objasnili zašto su pacijenti završili u bolnici: Dostavljač greškom sipao kiselinu
Jako oksidacijsko sredstvo za dezinfekciju natrijev hipoklorit završilo je greškom dostavljača u pogrešnom spremištu u Termama Tuhelj i izazvalo hemijsku reakciju nakon koje je ljekarsku pomoć zatražilo 19 ljudi, objavili su jučer navečer iz Termi Tuhelj.
20.08.2022. u 09:35
get url
text
Terme Tuhelj
Terme Tuhelj

Tokom noći su iz bolnice Zabok otpušteni svi pacijenti. Hospitalizirano je još samo dvoje, a jedno je na intenzivnoj.

Pacijenti su bili iz Italije, Nizozemske i Slovenije, a među njima je i maloljetnica (15), koja je imala osip.

VEZANI TEKST - "Zrak se osjećao na plin i hemikalije": Nakon incidenta u Tuheljskim toplicama 16 osoba u bolnici, troje na kisiku

- Moramo napomenuti kako situacija nema nikakve veze s bazenskom vodom, prostorije su već prozračene i resort normalno funkcionira. Naime, oko 18 sati kompanija za dostavu hemikalija dostavila je natrijev hiperklorid kojeg koristimo za obradu bazenske vode i skladištimo ga u strojarnici bazena.

Prilikom dostave stručna osoba je greškom usipala kiselinu zbog čega je u trenutku došlo do hemijske reakcije i plin se počeo zrakom širiti prostorijama prema saunama i wellness centru - naveli su iz Termi Tuhelj.

U saunama je u tom trenutku bilo 15-ak ljudi koji su odmah evakuirani jer su bili izloženi toj hemijskoj reakciji. Kasnije su, za svaki slučaj, evakuirani i gosti iz bazena iako se ondje "ništa nije osjetilo", piše Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.