Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića nakon što se telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije "Happy".

-Nadgledanje i slušanje pritvorenikovih skorijih, prethodnih i budućih neprivilegovanih telefonskih razgovora u određenom vremenskom periodu je potrebno kako bi se osigurali sigurnost i red u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN), te je u interesu sprovođenja pravde - navedeno je u odluci Ureda registrara.

Prema toj odluci od 16. novembra, komandantu pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija je naređeno da sluša i rezimira Mladićeve neprivilegovane razgovore u proteklih sedam dana, uključujući i one od 16. novembra, kao i razgovore koje će napraviti u narednih 30 dana.

Također je navedeno da Ured registrara nije prethodno odobrio Mladiću da koristi prostorije za komuniciranje u pritvorskoj jedinici kako bi kontaktirao medije, te da postoji vjerovatnoća da je on prekršio pritvorska pravila.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojsilavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina. Žalbeni postupak, u kojem predstoji usmena rasprava, bit će duži nego što je planirano zbog izuzeća sudija.