open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović o finansiranju izbora: Vrijeme je da Schmidt povuče potez
Krajnje je vrijeme da visoki predstavnik povuče potez, poručio je danas zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.
26.05.2022. u 14:27
get url
text

On je napomenuo da je u funkciji toga da se izbiju svi aduti održana i sjednica Doma naroda prije nekoliko dana, te dodao da je "pomogao danas" Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine.

- Vrijeme je da međunarodna zajednica radi svoj posao precizno, da visoki predstavnik omogući biračima da izaberu novu vlast - kazao je Izetbegović.

Na pitanje novinara ima li komunikaciju sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, Izetbegović odgovara:

- Prije nekih 15-ak dana on je mene zvao i pitao kakve su moje procjene u vezi s tim da će biti donesen budžet. Ja sam kazao da ima nekih pomaka, ali da nisam optimista, ja mislim da će ipak i dalje razvlačiti. On je odgovorio na to da će "izbora biti".

Zatim su novinari upitali Izetbegovića da li prema njegovoj prcjeni ima prostora da se pokrene krivična odgovornost prema Bevandi.

- Mi smo prozvali Tužilaštvo i sve nadležne da se pozabave ovom situacijom. Dakle, radi se o kršenju Ustava, udaru na Dejtonski mirovni sporazum, kršenju evropske Konvencije o ljudskim pravima i slobodama koja je dio našeg ustava, kršenju Zakona, tako da, mislim da ima prostora da se Tužilaštvo time pozabavi - odgovorio je on.

Naime, Bevanda je danas ponovo odbio da u dnevni red sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bude uvrštena odluka o dodjeli sredstava za finansiranje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar 2022.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.