open-navfaktor-logo
search
Dan bijelih traka
Izetbegović o Prijedoru: Borit ćemo se da više nikada nacisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović oglasio se povodom Dana bijelih traka, odnosno podsjetio je da je na današnji dan, 31. maja 1992. godine, započeta kampanja istrebljenja nesrpskog stanovništva Prijedora.
31.05.2021. u 10:51
get url
text

- Naredba srpskih vlasti da Bošnjaci, Hrvati i ostalo nesrpsko stanovništvo na svoje kuće istaknu bijela platna i da na javnim mjestima nose bijele trake oko rukava bila je uvod u masovne egzekucije, silovanja i otvaranje koncentracionih logora Keraterm, Omarska i Manjača kroz koje je prošlo više od 10.000 Prijedorčana. Mnogi od njih iz tih logora nisu izašli živi - istakao je Izetbegović na svojoj Facebook stranici.

Dodao je da je današnji dan, kojeg obilježavamo kao Dan bijelih traka, posvećen sjećanju na 3.176 ubijenih i nestalih Prijedorčana, a među njima i 102 djece.

- Zbog njih, njihovih porodica, ali i budućih pokoljenja ćemo pamtiti, podsjećati, opominjati i boriti se da više nikada i nigdje nacisti i šovinisti ne obilježavaju i ne ubijaju ljude samo zato što ne pripadaju njihovom narodu ili rasi - zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.