open-navfaktor-logo
search
Govorio za Index
Jakirović: Cijela Bosna i Hercegovina navija za Zrinjski, hrvatski igrači imaju predrasude, a kad dođu...
Sergej Jakirović, trener Zrinjskog, odiše zadovoljstvom poslije pobjede nad Slovanom rezultatom 1:0 i apsolutnom dominacijom protiv slovačkog prvaka u svim segmentima fudbalske igre.
20.08.2022. u 14:52
get url
text

Zrinjski u Bratislavu nosi minimalnu prednost, a u Slovačkoj može postati prvi bosanskohercegovački klub koji je izborio grupu jednog klupskog takmičenja pod kišobranom UEFA-e.

- S obzirom na to da poznajem slovački fudbal, znam da će imati velik pritisak medija, navijača, svih u klubu. Od njih se puno očekuje, velik je to budžet. Imamo prednost, moramo biti psihološki jači. Bitno nam je ne izgubiti, vidjet ćemo na koji način. Analizirat ćemo ovu utakmicu i nešto smilisiti za revanš - rekao je Jakirovič za Index.hr i naglasio da njegov tim nije pod pritiskom, da žele uživati i dokazati se na evropskom nivou, jer je bilo dosta skeptika.

VEZANI TEKST - Mohammed Al-Hakim sudi Zrinjskom u Bratislavi
 

- Da, osvojili ste naslov prvaka BiH, ali da vidimo šta možete napraviti u Evropi. Zasad nam dobro ide. Nemamo šta izgubiti - smatra Jakirović.

Zrinjski je zbog evropskih utakmica malo "zapostavio" domaće prvenstvo i već je otkazao četiri duela. Trener Mostaraca kaže kako Premijer ligu nemaju namjeru potcijeniti i da bez domaćeg prvenstva ne mogu ništa, te da moraju biti među najbolja tri kako bi izašli na euroscenu.

- Plasiramo li se u grupnu fazu, igrat ćemo svaka tri-četiri dana. Sjećam se kako su i hrvatski klubovi odgađali utakmice dok HNL nije imao visok koeficijent kako bi napravili rezultat u Evropi. Procijenili smo da je potrebno napraviti sve za rezultat u Evropi kako bi budućim predstavnicima Bosne i Hercegovine bilo lakše.

Cijela BiH navija za nas. Naravno, ima onih kojima je drago i onih kojima nije. To je tako, šta da radimo, ali dobili smo puno poruka podrške. Sretni smo zbog toga, nadam se da ćemo dodatno razveseliti narod - optimističan je Jakirović.

On je otkrio da se Pod Bijelim brijegom, pod uvjetom da Zrinjski uđe u grupu, mogu igrati utakmice Konferencijske lige, što je, kaže, dokaz da Zrinjski puno ulaže u stadion, samo što se to ne vidi iz vana.

VEZANI TEKST - Pogledajte slavlje iz svlačionice Zrinjskog nakon rušenja Slovana
 

Ponovio je i svoju tezu da će fudbal biti 50 posto bolji kada se završe hibridni tereni, a trenutno se radi na četiri travnjaka.

Jakirović je kazao da pomno prati drugi rang hrvatskog fudbala, odakle često i crpi igrače za Zrinjski.

- Teško mogu dovesti igrače iz prve hrvatske lige jer ima puno predrasuda, jednostavno ne žele doži. Imaju li bilo kakvu drugu opciju, odlučit će se za nju. Radije će otići u drugu zemlju, ostati u prvoj ligi ili ići u drugu nego doći ovamo. Kada dođu, ugodno se iznenade jer ovdje postoji kultura gledanja, puno ljudi dolazi na utakmice bez obzira na to s kim igraš - objasnio je Jakirović zbog čega se odlučio za drugu ligu, gdje, smatra, ima dobrih, potentnih igrača, željnih dokazivanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.