U ponedjeljak je održan sastanak Izvršnog odbora FSBiH, ali tačka "nasljednik Duška Bajevića" nije bila na dnevnom redu.

Jedan od kandidata koji se već duže vremena vrti u eteru je Mostarac Sergej Jakirović (44),mladi trener koji je nakon uspješne igračke karijere trenirao Sesvete, Goricu i Maribor. U razgovoru za Sportske novosti otkrio je na koju temu i s kim je razgovarao kada je pitanju pozicija selektora BiH.

Zvao ga Emir Spahić

- Pozvan sam od strane Emira Spahića na razgovor. Bio sam na razgovoru u petak. Spahić i Misimović su zaduženi od Izvršnog odbora i Stručne komisije za razgovor s kandidatima. Plan jest da oni na kraju suze spisak na dva ili jedno ime, a onda će glasati Izvršni odbor koji u konačnici donosti odluku.

Koliko znam, na razgovori su još bili Ivajlo Petev, on je bio prvi na razgovoru. Nakon toga je bio Sergej Barbarez, te onda ja. Obavljen je još razgovor s Husrefom Musemićem i Amarom Osimom. Sad se čeka odluka. U ponedjeljak je bio sastanak Izvršnog odbora, ali Spahić je bio spriječen pa nije mogao podnijeti izvještaj, pa je sve prebačeno za ponedjeljak, 28. decembar - kazao je Jakirović za SN.

Kaže da ne zna šta će se dogoditi u ponedjeljak... Pitali smo ga kako je to izgledalo na razgovoru s Spahićem?

- Pričali smo o tome kako je vidim budućnost reprezentacije. Iznio sam svoju viziju i ideju. Jako sam zadovoljan s obavljenim razgovorom.
Jasno je da se u posljednjim utakmicama u Ligi nacija podbacilo. Po meni, prvo treba vratiti kult reprezentacije. Za svakog igrača treba biti čast i ponos kad dobije poziv odijenuti nacionalni dres. Na razgovoru s Spahićem prvo sam kazao da mi je drago i da sam počašćen jer sam u krugu užih kandidata za selektora. Jer ja sam zapravo friški trener. A oni su me kao takvog prepoznali, prepoznali su moj kvalitetni rad i rezulat koji sam imao. Realno, ja sam zapravo tek počeo trenersku karijeru. Međutim, kao mlad trener sam iznimno ambiciozan, možda je to ono što treba reprezentaciji BiH.

Rekao je Spahiću da BiH ima odličnih igrača koji igraju u vrhunskim klubovima.

- Oko tih igrača, to je moja vizija treba okupiti mlade, gladne i željne uspjeha s reprezentacijom. Također, treba napraviti skauting u dijaspori, jer tamo ima mnogo igrača bh. korijena koji su u ozbiljnim sastavima. Treba se tu dosta toga pročešljati, može se naći jako dobrih igrača. Naravno, igrači trebaju igrati na svojim pozicijama, kako bi dali svoj maksimum. Tako je to vidim. Naravno, ako me izaberu, donijet ću plan i strategiju.

O grupi za SP 2022

Grupa Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama je Svjetsko prvenstvo je iznimno zahtjevna, u njoj su svjetski prvaci Francuzi, Ukrajina, Finska i Kazahstan.

- Grupa je teška, Francuska, Ukrajina i Finska igraju na ovom Evropskom prvenstvu. Međutim, treba se boriti, dati sve od sebe, to je fudbal, sport, svakako se uz pravu kvalitetu i želju može do uspjeha. Može li BiH na Svjetsko prvenstvo? Francuzi su apsolutni favoriti, oni su predodređenu za prvo mjesto u grupi, a BiH se za treba "pofajtati" s Finskom i Ukrajinom, to ja jasno kao dan - zaključio je Jakirović u razgovoru za SN.

A prije nego li bude jasno hoće li Jakirović postati selektor BiH, mediji u našoj zemlji vide ga kao nasljednika Mladena Žižovića (danas smijenjen) na klupi Zrinjskog.