open-navfaktor-logo
search
Mostarski derbi
Jakirović: Velež ne gubi često, Osim: Kolega se šali
Po 42. put u nezavisnoj Bosni i Hercegovini u srijedu će na suprotnim stranama stajati mostarski fudbalski rivali Zrinjski i Velež.
11.10.2022. u 13:58
get url
text

Domaćinstvo je zamijenjeno, u dogovoru dva kluba, pa će se sutrašnja utakmica, zaostala zbog evropskih nastupa klubova, umjesto na stadionu "Rođeni" igrati na stadionu Pod Bijelim brijegom.

Forma raduje, i jedni i drugi meč dočekuju nakon gostujućih pobjeda. Veliki je optimizam na obje strane. Zrinjski u susret ulazi s drugog mjesta na tabeli uz dvije utakmice manje od vodećeg Širokog Brijega, dok je Velež u 12 susreta skupio dovoljno bodova za sedmo mjesto.

- Gradski derbi kao i uvijek - očekuje se dobra utakmica i dobro popunjene tribine. Nama je intenzivan program jer igramo svakih tri-četiri dana. To smo sami izabrali jer smo odgađali utakmice zbog Evrope. Želim da se što prije izravnamo s odigranim utakmicama, kako bi tabela bila realna - rekao je šef stručnog štaba Plemića Sergej Jakirović.

On je podsjetio da su prošle sedmice osvojili šest bodova u dvije utakmice uz trošenje dosta energije.

- Sve ove dane se regenerišemo. Vraća nam se Almir Bekić i u dobroj atmosferi očekujemo utakmicu. Nadamo se najboljem. Zamijenili smo domaćinstvo iz znanih razloga (teren na stadionu Rođeni nije još rekonstruisan, op. a.). Igramo na svom stadionu, nadamo se najboljem, ali bez obzira na stanje na tabeli, ta utakmica je uvijek 50:50. Smatram da je Velež u pozitivnom nizu. Imaju dvije pobjede i četiri remija na posljednjih šest mečeva i jako je važno da se ne gubi. Nije lako nikoga pobijediti i zato očekujem tešku i zahtjevnu utakmicu - izjavio je Jakirović.

Za trenera Veleža Amara Osima sutrašnji meč će biti prvi mostarski derbi, nakon mnogo sarajevskih čiji je sudionik bio u vremenu kada je bio trener Željezničara.

- Raspoloženje je bolje nego što je bilo jer smo uspjeli nekoga pobijediti. Kolega se šali i kaže da ne gubimo često, a ja volio bih da se s njima zamijenimo ako govorimo o rezultatima. Danas neko teško nekoga može nadigrati. Ova utakmica je bitna navijačima i svima u Mostaru jer je u pitanju rivalstvo. Meni će doći kao prilika da vidimo gdje smo jer igramo protiv najbolje ekipe u ligi. Protiv svih ekipa smo imali dobrih i loših momenata, ali i protiv svih bili tu negdje. Ova utakmica će biti drugačija. Igramo protiv ozbiljnog protivnika i dalje od rezultata i onoga što će to donijeti svima, važna je i u smislu da vidimo gdje smo. Ovo je mala matura. Imamo težu prepreku, i nama će to puno značiti da vidimo kako se ponašati kada igramo protiv malo bolje ekipe - izjavio je Osim.

Kapiteni Zrinjskog i Veleža Nemanja Bilbija i Denis Zvonić iza sebe imaju veliki broj odigranih gradskih derbija u kojim su bili i igrači odluke.

- Stvarno mi je drago što stižemo zaostale utakmice. U jednom trenutku bili smo posljednji na tabeli i nije bilo prijatno. S igračke strane - velika utakmica, ko je igrao i doživio zna o čemu priča. Mi smo u dobroj atmosferi i s dobrim rezultatima te ne krijemo da idemo na tri boda te da ćemo sve uraditi da tri boda ostanu Pod Bijelim brijegom - rekao je Bilbija.

Zvonić je rekao da on i njegovi saigrači jedva čekaju da derbi krene i da pokažu svoj karakter, želju i motiv.

- Želimo nastaviti pozitivnu seriju i nakon ovoga derbija - dodao je Zvonić.

Zvonić i Bilbija

Kartoniranih i povrijeđenih ovog puta nema ni u jednoj ekipi.

Meč se igra u srijedu s početkom od 17 sati, a čast da dijeli pravdu na ovom mostarskom derbiju pripala je Admiru Musiću iz Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.