open-navfaktor-logo
search
Štrajk
Jedan rudar odvezen u Hitnu, sindikalista Sinan Husić ponovo stigao u Zenicu
Dvadesetak zeničkih rudara, koji su sinoć stupili u štrajk glađu, danas je posjetio predsjednik Saveza samostalnog sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.
11.02.2021. u 13:54
get url
text

Husić je, kao i prije dva dana, kada je u Zenici održao sjednicu Upravnog odbora tog granskog sindikata, ponovo dao podršku, kako je kazao, opravdanim zahtjevima rudara za deblokadu računa preduzeća te uplatu doprinosa za 36 bivših radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su penzionisani, ali nisu i počeli ostvarivati svoja prava jer im preduzeće nije uplatilo doprinose.

On je istakao da još nemaju nikakvih informacija o početku pregovora za razrješenje situacije u Zenici, ali i u rudniku Breza, koji također posluje u sklopu JP Elektroprivreda BiH i kojem je isto blokiran račun.

- Pozivam zeničke rudare da sutra, u skladu s odlukama Sindikata RMU Zenica i uz podršku Upravnog odbora Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu FBiH, stupe u generalni štrajk i tako daju podršku sindikalnim aktivistima, koji štrajkuju glađu.

Pozivamo i rudare RMU Breza da, u skladu s ranijim odlukama, također stupe u najavljeni štrajk - kazao je Husić.

On ističe da će i drugih pet rudnika iz koncerna sutra u 7 sati održati jednosatni štrajk upozorenja, kao vid podrške rudarima Zenice i Breze.

Ako se, najavljuje Husić, ne iznađe model za prevazilaženje situacije i deblokiraju računi RMU Zenica i RMU Breza, rudari će se 15. februara, u 12 sati, okupiti u Sarajevu i protestirati pred zgradom Vlade FBiH. Nije isključena, kaže, ni organizacija generalnog štrajka u svim rudnicima koji posluju u sklopu JP EPBiH.  

Negdje oko 13 sati, kako je kazao predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj, prvi put nakon što su sinoć u 18 sati stupili u štrajk glađu, u Domu rudara intervenirali su i pripadnici Hitne pomoći Doma zdravlja Zenica.

- Pozlilo je kolegi Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata pogona "Raspotočje", kojeg su odvezli kolima Hitne pomoći - kaže Spahijaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.