open-navfaktor-logo
search
Novi slučajevi
Još 53 zaraženih u RS-u, među njima pet zdravstvenih radnika i tri zaposlena u domu za stare
U posljednja 24 sata u RS je obavljeno testiranje 627 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 53 osobe.
30.04.2020. u 09:26
get url
text

Prema mjestu prebivališta, 26 osoba je iz Banje Luke, 10 iz Doboja, po tri osobe su iz Laktaša i Dervente... Riječ je o 20 osoba muškog i 33 ženskog pola. Ukupno 13 osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno 23 osobe nisu navele epidemiološku vezu sa pozitivnim slučajem, dok je kod ostalih lica liječ o kontaktu sa pozitivnim licem. 

Virus korona potvrđen je kod četiri medicinske sestre i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru RS-a. Testirana su i još 73 radnika Univerzitetskog kliničkog centra RS-a i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 59 zdravstvenih radnika čiji nalazi su negativni. 

Također, testirano je ukupno 19 osoba koje borave i rade u domovima za starija lica, a novi virus korona potvrđen je kod tri zaposlenika jednog doma za starija lica u Derventi i kod jedne korisnice doma za starija lica u Banjoj Luci. Testirana su i 22 inspektora čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni. 

Do sada je u RS-u potvrđeno 820 slučajeva virusa korona, a od posljedica COVID 19 preminule su 34 osobe, a oporavila se 381 osoba. U RS-u do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 13.026 testiranja. Кod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. 

Na sedam graničnih prijelaza u RS je tokom 24 sata ušlo ukupno 131 osoba, 120 osoba je izašlo iz karatina i upućena u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karatinima na sedam graničnih prelaza nalazi 19 osoba. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.